Vold og plyndringer spreder sig i Sydafrika: Nu er 45 dræbt efter fængsling af tidligere præsident

Militæret er sat på gaden for at dæmpe uroen, der har spredt sig efter fængslingen af Jacob Zuma.

Advarsel: Artiklen indeholder voldsomme billeder og video.

Mindst 45 dræbte og næsten 800 anholdte.

Det er de dystre tal efter de seneste dages uroligheder i Sydafrika, der har set voldsomme sammenstød mellem vrede borgere, politiet og nu også militæret.

I aftes omkom ti personer i Soweto uden for byen Johannesburg, da der udbrød panik under en plyndring af et butikscenter.

Vreden skyldes blandt andet, at Sydafrikas tidligere præsident, Jacob Zuma, nu sidder bag tremmer.

I torsdags meldte han sig selv til politiet, efter han i starten af juli blev idømt en straf på 15 måneders fængsel. Han var blevet dømt for foragt for retten, fordi han tidligere i år ikke var mødt til en korruptionssag mod ham.

Urolighederne begyndte i provinsen KwaZulu-Natal, der er Zumas hjemegn. Men lørdag aften spredte den sig til Johannesburg, der er Sydafrikas økonomiske centrum, skriver Reuters.

  • Uroen har også ført til sammenstød mellem butiksansatte og demonstranter, der plyndrer blandt andet butikker og pengeautomater. (Foto: LUCA SOLA © Ritzau Scanpix)
  • Ifølge internationale medier er næsten 800 blevet anholdt. (Foto: LUCA SOLA © Ritzau Scanpix)
  • Flere butikker og pengeautomater er blevet plyndret under urolighederne, der eskalerede i løbet af weekenden. (Foto: KIM LUDBROOK © Ritzau Scanpix)
1 / 3

Videoer fra Johannesburg viser, at flere butikker er blevet plyndret og veje blokeret af demonstranter, der er utilfredse med fængslingen, som de mener er politisk motiveret.

Som modsvar på protesterne har politiet skudt med gummikugler mod demonstranterne.

- Ingen har ret til at plyndre, vandalisere og bryde loven, uanset hvor ulykkelig man er, advarer politiminister Bheki Cele.

Plyndringerne har betydet, at mange butikker i Johannesburg er lukket - og derfor er mange ansatte blevet fyret. I videoen her kan du møde en af dem:

En presset præsident

Myndighederne anklager grupperinger for at udnytte kaosset til at begå kriminalitet, mens andre mener, at arbejdsløshed og fattigdom giver næring til optøjerne.

Noget tyder på, at manglende indtægter kan spille en rolle - arbejdsløsheden i Sydafrika ligger nemlig i øjeblikket på rekordhøje 32,6 procent. Og blandt unge er det værre endnu - her står næsten halvdelen uden et job, skriver BBC.

Sydafrikas nuværende præsident, 68-årige Cyril Ramaphosa, er blevet kritiseret for at være tavs under protesterne. I aftes gjorde han det dog klart, at "uromagerne" skal stå til ansvar for loven.

- Vi oplever en opportunistisk form for kriminalitet, hvor folk tilskynder til vold for at dække over plyndringer og tyveri, sagde han i en tv-tale.

Den nuværende uro har lagt yderligere pres på Cyril Ramaphosa, der i forvejen er en presset mand. Fængslingen af Jacob Zuma har pustet til fløjkrigen i regeringspartiet African National Congress, hvor Zumas støtter endnu ikke har overgivet sig til præsidentens projekt.

Samtidig er den høje arbejdsløshed et udtryk for coronakrisens økonomiske konsekvenser for Sydafrika, der også kæmper for at få styr på den sundhedsmæssige del af pandemien.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk