Vold under catalansk afstemning: Over 300 meldes såret i sammenstød

Den spanske premierminister har svigtet sit ansvar og må gå af, siger Barcelonas borgmester.

Ni politibetjente og to fra civilgarden er blevet såret i forbindelse med dagens uafhængighedsafstemning i Catalonien, oplyser det spanske indenrigsministerium på Twitter.

Ifølge ministeriet er betjente blandt andet blevet mødt med byger af sten.

- Maskerede mænd kaster genstande mod politiet i Barcelona. Betjentene trækker sig tilbage, skriver ministeriet på Twitter.

Ifølge de catalanske myndigheder er 337 civile blevet behandlet på skadestuer og førstehjælpscentre, efter de er kommet til skade i forbindelse med folkeafstemningen.

Barcelonas borgmester, Ada Colau, melder ifølge Reuters om, at 460 personer er blevet såret ved urolighederne.

Sagen kort

  • I dag stemmer catalonierne om uafhængighed for regionen

  • Ifølge Højesteret og centralregeringen er afstemningen forfatningsstridig

  • Derfor er tusindvis af betjente indsat for at stoppe den

  • Det har ikke afholdt catalonierne fra at stemme

En gruppe menneskerettighedsadvokater har registreret flere end 60 episoder i Barcelona, hvor de mener, at politiet har anvendt unødig magt. Advokaterne opfordrer anklagemyndigheden i Barcelona til straks at åbne en efterforskning for at få klarlagt, hvad der er sket.

- Der har været meget alvorlige situationer med angreb på personer, som sad ned, og mod ældre mennesker, siger en af advokaterne, Anaïs Franquesa, til internationale medier.

Ombudsmanden i Catalonien oplyser desuden ifølge nyhedsbureauet AP, at han vil klage over den spanske regering til de europæiske myndigheder, herunder Europarådet.

Ifølge ombudsmand Rafael Ribo har regeringens styrker - altså politiet og civilgarden - brugt overdreven magtanvendelse med "voldelige handlinger mod borgere" i forsøget på at standse afstemningen.

Borgmester: Premierminister må gå af

Borgmesteren i Barcelona, Ada Colau, er af samme holdning og opfordrer ifølge AP den spanske premierminister, Mariano Rajoy, til at trække sig på grund af politiets håndtering af situationen i Catalonien.

- Det er tydeligt, at Rayou må træde tilbage, da han har svigtet sit politiske ansvar, siger borgmesteren.

- Hvis det her er et demokrati, så skulle politiets handlinger stoppes med det samme, så vi senere kan have en dialog - hvilket er, hvad vi har behov for.

Borgmesteren støtter afstemningen, men siger, at den ikke kan opfattes som bindende, da den ikke er blevet godkendt af staten.

Facebook
Twitter