Vold under catalansk afstemning: Over 300 meldes såret i sammenstød

Den spanske premierminister har svigtet sit ansvar og må gå af, siger Barcelonas borgmester.

Ni politibetjente og to fra civilgarden er blevet såret i forbindelse med dagens uafhængighedsafstemning i Catalonien, oplyser det spanske indenrigsministerium på Twitter.

Ifølge ministeriet er betjente blandt andet blevet mødt med byger af sten.

- Maskerede mænd kaster genstande mod politiet i Barcelona. Betjentene trækker sig tilbage, skriver ministeriet på Twitter.

Ifølge de catalanske myndigheder er 337 civile blevet behandlet på skadestuer og førstehjælpscentre, efter de er kommet til skade i forbindelse med folkeafstemningen.

Barcelonas borgmester, Ada Colau, melder ifølge Reuters om, at 460 personer er blevet såret ved urolighederne.

Sagen kort

  • I dag stemmer catalonierne om uafhængighed for regionen

  • Ifølge Højesteret og centralregeringen er afstemningen forfatningsstridig

  • Derfor er tusindvis af betjente indsat for at stoppe den

  • Det har ikke afholdt catalonierne fra at stemme

En gruppe menneskerettighedsadvokater har registreret flere end 60 episoder i Barcelona, hvor de mener, at politiet har anvendt unødig magt. Advokaterne opfordrer anklagemyndigheden i Barcelona til straks at åbne en efterforskning for at få klarlagt, hvad der er sket.

- Der har været meget alvorlige situationer med angreb på personer, som sad ned, og mod ældre mennesker, siger en af advokaterne, Anaïs Franquesa, til internationale medier.

Ombudsmanden i Catalonien oplyser desuden ifølge nyhedsbureauet AP, at han vil klage over den spanske regering til de europæiske myndigheder, herunder Europarådet.

Ifølge ombudsmand Rafael Ribo har regeringens styrker - altså politiet og civilgarden - brugt overdreven magtanvendelse med "voldelige handlinger mod borgere" i forsøget på at standse afstemningen.

Borgmester: Premierminister må gå af

Borgmesteren i Barcelona, Ada Colau, er af samme holdning og opfordrer ifølge AP den spanske premierminister, Mariano Rajoy, til at trække sig på grund af politiets håndtering af situationen i Catalonien.

- Det er tydeligt, at Rayou må træde tilbage, da han har svigtet sit politiske ansvar, siger borgmesteren.

- Hvis det her er et demokrati, så skulle politiets handlinger stoppes med det samme, så vi senere kan have en dialog - hvilket er, hvad vi har behov for.

Borgmesteren støtter afstemningen, men siger, at den ikke kan opfattes som bindende, da den ikke er blevet godkendt af staten.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk