Volden stiger mod religiøst mindretal under nyt indisk styre

Flere kristne og muslimer bliver udsat for voldelige overfald i Indien, siden en ny regering er kommet til magten.

Konflikten mellem religiøse mindretal og hinduister vokser i Indien.

Frygten for religiøs motiveret vold stiger i Indien.

Siden Indien fik ny højreorienteret hinduistisk og nationalistisk regering, BJP, i maj 2014, har der været flere voldelige overfald på både kristne og muslimer.

Nye statistikker viser, at der har været en stigning på 30 procent i forhold til samme periode sidste år. Tidligere på året lovede premiereminister Narendra Modi at slå ned på religiøs vold.

- Regeringen vil ikke tillade nogen religiøs gruppe, der tilhører mindretallet eller flertallet at tilskynde til had mod andre åbenlyst eller skjult, sagde han i en tale i New Delhi.

Det skete, efter den amerikanske præsident Barack Obama havde opfordret ham til at få adresseret problemet.

Love Jihad

Ifølge Peter Johansen, cand. phil. i historie med speciale i Indien, bliver flere religiøse minoriteter udsat for grumme hændelser.

- Der har været kirkeafbrændinger, og så har ministre fra selve Modis regering vakt opsigt med meget hadefulde kommentarer mod muslimer. Blandt andet har hindinationale lavet en smedekampagne mod muslimer, mener Peter Johansen.

- Man taler også meget om noget, der hedder Love Jihad eller kærlighedsjihad, som har meget lidt med kærlighed at gøre. Det dækker over, hvordan muslimske mænd fører sig frem som ulve i fåreklæder, siger Peter Johansen.

Under dække af at være hinduer forsøger de at gøre hinduistiske piger gravide, og bagefter er der ikke andet for, end at pigerne må konvertere til islam.

Men at der skulle være tale om et komplot, hvor muslimer vil omvende hinduister, tror Peter Johansen ikke på.

- At der skulle være tale om et komplot, hvor man skal gøre hinduister til muslimer er absurd. Det er et godt eksempel på, hvordan de forsøger at bringe sindene i kog rundt omkring, mener han.

Gammel konflikt

Konflikten mellem hinduisterne og de religiøse mindretal går mange år tilbage og er en af de mest centrale konflikter i Indien. Der er to visioner for, hvilken nation Indien skal være: Den hinduistiske og den pluralistiske.

- Hindunationalisterne mener, at Indien skal være en nation for hinduer, og at alle andre religiøse mindretal kun er der på tålt ophold. De mest ekstreme mener, at de andre nærmest er andenrangsborgere, forklarer Peter Johansen.

Pluralisterne mener så det modsatte af hindunationalisterne.

- Indien skal netop kendetegne sin mangfoldighed, for Indien er et mangfoldigt land. Det er det, de mener, gør Indien stærkt og specielt.

Kan svække tilliden til Modi

Konflikten mellem religionerne kan have betydning for tiltroen til Modi som regeringsleder.

- Modi vandt for at være en effektiv administrator. Folket ønskede fast arbejde, uddannelser og lægehjælp. Og det hjælper en konflikt med hindunationalister ikke. Hvis Modi skal have et genvalg i 2019, så vil han prøve at skabe ro på den korte bane, siger Peter Johansen.

Selvom der er uenigheder mellem de forskellige religiøse grupper, mener Peter Johansen ikke, at man skal gøre for megen blæst af situationen.

- Man skal passe på ikke at overdrive konflikten mellem hinduer og muslimer i Indien. Der bor 180 millioner muslimer i Indien, og langt hen ad vejen hersker der fred og fordragelighed, påpeger Peter Johansen.

Facebook
Twitter