Voldsom kritik af Netanyahu efter fyring af kritisk forsvarsminister: 'Han gambler med vores liv'

Den israelske præsident opfordrer regeringen til omgående at sætte en stopper for udskældt retsreform.

- Dette er en klar og umiddelbart håndgribelig fare for statens sikkerhed. Jeg vil ikke være part i dette.

Sådan lød ordene i lørdags fra den israelske forsvarsminister, Yoav Gallant, der tog offentligt afstand fra den israelske regerings kontroversielle planer om en retsreform, som skal mindske højesterettens betydning i Israel.

I aftes blev den kritiske forsvarsminister så fyret af den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, men det har ikke fået kritikken til at forstumme – tværtimod.

I aftes var der voldsomme protester på tværs af Israel, hvor politiet melder om demonstrationer 150 forskellige steder i landet – herunder foran Netanyahus hjem.

Og her til morgen har den israelske præsident, Isaac Herzog, opfordret regeringen til omgående at sætte en stopper for processen omkring retsreformen, som efter planen skal stemmes i gennem i denne uge.

- Af hensyn til sammenholdet blandt det israelske folk og af hensyn til ansvar opfordrer jeg jer til at standse lovgivningsprocessen øjeblikkeligt, lyder det fra den israelske præsident, som primært indtager en symbolsk rolle i Israel.

Demonstranter blokerede blandt andet veje i Tel Aviv i aftes. (Foto: © Nir Elias, Ritzau Scanpix)

Den voldsomme modstand mod premierminister Netanyahu kommer dog ikke kun fra de hundredtusinder af israelere, der de seneste uger har været på gaden.

I aftes beskyldte den tidligere hærchef og politiker Gadi Eisenkot premierminister Netanyahu for at negligere Israels sikkerhed.

- Han gambler med vores liv, lyder advarslen fra den tidligere hærchef ifølge Ritzau.

Og heller ikke Israels tidligere premierminister og nuværende oppositionsleder, Yair Lapid, holder sig tilbage.

- Israels premierminister er en trussel mod sikkerheden i Staten Israel, skriver han på Twitter.

Ifølge den israelske avis Haaretz skal Israels regeringskoalition mødes senere i dag for at drøfte situationen.

Det gik voldsomt for sig i blandt andet Tel Aviv, hvor politiet rykkede ind, efter demonstranter havde blokeret en indfaldsvej:

Beskyldes for kupforsøg

Hundredtusinder af israelere har i ugevis demonstreret mod reformen, fordi den, mener de, vil lede Israel mod diktatur ved at lade parlamentet underkende landets højesteret.

Det opsigtsvækkende reformforslag kommer fra den nye israelske regering, som bliver beskrevet som den mest højreradikale i Israels historie.

Forslaget har fået adskillige israelske institutioner til at tage afstand fra regeringen, og i går meddelte flere israelske universiteter, at de strejker på ubestemt tid, beretter Haaretz.

Den venstreorienterede israelske avis omtaler reformplanerne som et kup, og i en analyse på mediets hjemmeside, beskylder skribenten Anshel Pfeffer premierministeren for at være en pyroman, der står i spidsen for "en regering af brandstiftere".

Netanyahus kritikere frygter, at regeringens reformplaner kan føre til en form for "flertalsdiktatur", fortæller Philip Khokhar, mellemøstkorrespondent hos DR Nyheder:

Benjamin Netanyahu forsvarer sine reformplaner med, at den israelske højesteret er blevet en afsondret og elitær enhed, der ikke repræsenterer det israelske folk og flere gange har overskredet sine beføjelser.

Og hans koalitionspartnere støtter reformplanerne fuldt ud.

- Men Netanyahus problem er, at han altså kun har 64 ud af Knessets 120 pladser, siger Philip Khokhar.

Han peger på, at flere af Netanyahus partifæller i Likud-partiet - herunder altså Yoav Gallant - har vist sig at være kritiske omkring reformen.

- Han skal ikke miste særligt mange, før han ikke har et flertal længere.

Bekymring på den anden side af Atlanten

Den israelske regerings fremfærd har giver anledning til irritation og panderynker i USA, der er landets stærkeste allierede, og så sent som i går udtrykte USA's nationale sikkerhedsråd "dyb bekymring" over udviklingen i Israel.

- Demokratiske samfund er styrket af magtens tredeling, og fundamentale ændringer af et demokratisk system bør forfølges med det bredest mulige fundament af folkelig opbakning, lød det fra Adrienne Watson, der er talsperson for USA's nationale sikkerhedsråd.

Og i går valgte den israelske generalkonsul i New York at trække sig i protest mod sin regering.

- Jeg kan ikke længere fortsætte med at repræsentere regeringen, skriver generalkonsul Asaf Zamir på Twitter, beretter Ritzau.

- Jeg mener, at det er min pligt at sikre, at Israel forbliver et fyrtårn for demokrati og frihed, lyder det endvidere fra Asaf Zamir.

  • Yoav Gallant, den nu tidligere forsvarsminister, advarer om, at Israel kan blive kastet ud i en eksistenskrise. Lørdag pegede han på, at soldater ikke er mødt op til tjeneste i protest mod regeringens reformplan. (Foto: © AMIR COHEN, Ritzau Scanpix)
  • Netanyahus regering har tidligere beskyldt Israels højesteret for at være for venstreorienteret. Kritikere påpeger, at han selv har et mellemværende med domstolene, fordi han er tiltalt for korruption. (Foto: © Toby Melville, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Men mens fyringen af Gallant har ført til hård kritik af Netanyahu, så er der ros at finde hos Israels kontroversielle sikkerhedsminister, Itamar Ben-Gvir.

- Gallant kunne ikke klare presset, lyder meldingen fra sikkerhedsministeren, som ifølge Ritzau beskylder den ny tidligere forsvarsminister for at give efter for terrorisme.

- Jeg lykønsker premierministeren med hans beslutning, siger Ben-Gvir ifølge Haaretz.

Senere i dag er der indkaldt til nye demonstrationer foran det israelske parlament, Knesset.

- Landet vil ikke tie, indtil alle diktatoriske love er blevet helt afskaffet, lyder meldingen fra arrangørerne, som siger, at de ikke vil acceptere kompromisser, der "underminerer højesterettens uafhængighed og overhøjhed".