Voldsom storm lukker bjergpas og blæser biler af vejene i Norge

Der ventes vindstød af orkanstyrke og bølger på op til 13 meter i løbet af i dag.

Årsagen til de voldsomme vejrforhold er et dybt lavtryk, der ligger mellem Norge og Island, og som har kurs mod øst-nordøst mod den norske øgruppe Lofoten.

Flere steder i Norge kæmper de netop nu med trafikale problemer, efter at en voldsom storm er begyndt at bevæge sig ind over den vestlige del af landet.

En række sydlige bjergpas har været lukket for gennemkørsel, biler er blæst af vejene, og meteorologerne venter bølger på op til 13 meter, skriver NRK.

Myndighederne advarer samtidig om, at folk skal holde sig fra kysterne, mens flere bjergpas ventes at være lukkede resten af dagen.

I fjeldområdet Strynefjellet nordøst for Bergen blev flere busser og lastbiler taget af kraftige vindstød.

- Der var nul sigtbarhed. Sidevinden tog fat i lastbillen og pressede den ind i autoværnet. Bag mig blæste tre busser af vejen, siger lastbilschauffør Andreas Skrede til NRK.

Lastbilen kunne på egen hånd køre ind i en nærliggende tunnel for at finde læ, mens busserne måtte have hjælp til at komme fri.

Vindstød af orkanstyrke

Årsagen til de voldsomme vejrforhold er et dybt lavtryk, der ligger mellem Norge og Island, og som har kurs mod øst-nordøst mod den norske øgruppe Lofoten.

Det fortæller DR's vejrvært Mikael Jarnvig.

- Lige nu blæser der en kuling, men det kommer til at tiltage til fuld storm i aften med en vindstyrke på 25 meter i sekundet i middelvind.

- Der vil også komme vindstød af orkanstyrke på op til 35 meter per sekund, siger han.

Han fortæller, at den kraftige vestenvind, der vil generere bølger på op til 13 meter, også vil øge vandstanden med op til en halv meter.

- Så broerne vil blive skyllet over, og det kan give skader på fortøjrede både og endda både, der ligger på land. Der er også potentiale for, at huse får blæst tagene af, siger Mikael Jarnvig.

Vindstød kan nå længere end i Danmark

Ved kysterne kommer regnen til at vælte ned i løbet af i dag, mens det i nogle bjergpas har ført til store snefald og dårlig sigtbarhed.

Derfor anbefaler det norske Vejtrafikcenteret, at folk genovervejer planlagt ture.

- Det er en dag, jeg ikke vil anbefale folk at køre over bjergene på, siger trafikoperatør Ketil Molvær til NRK.

Modsat i Danmark kan de kraftige vindstød nemt nå mange kilometer ind i landet i Norge, fordi de bliver trykket ind mod fjeldene, der står tæt på kysten.

På den måde kan den kraftige vind nå helt op i bjergpassene og være stærk nok til at vælte køretøjer, forklarer DR's Mikael Jarnvig.

Selvom det er voldsomme vejrforhold, er det ikke noget, der frygtes at give voldsomme skader, da Norge har sikret sig godt på storme som denne.

- Det er vildt, men ikke noget, der ikke er sket før, siger Mikael Jarnvig.

Stormen forventes allerede at aftage i løbet af i nat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk