Voldsomme bombardementer efter mislykket israelsk mission i Gaza

Flere er døde i Israel og Gaza, efter at Hamas-raketter blev besvaret med israelske luftangreb.

En kæmpe ildkugle over Hamas' al-Aqsa TV-stationi Gaza, som i nat blev ramt af et israelsk luftangreb. (Foto: BASHAR TALEB © Scanpix)

Israel og Hamas i Gaza har siden i går eftermiddags gennemført voldsomme gensidige bombardementer, som har kostet mindst tre palæstinensere og en israeler livet.

Volden har baggrund i en tilsyneladende mislykket israelsk specialstyrkemission langt inde i Gazastriben søndag, som medførte otte dødsfald, deriblandt en israelsk soldats.

Under aktionen skød israelske soldater et højtstående Hamas-medlem og måtte derefter trækkes ud under dække af luftstøtte og kampvognsild.

Efterfølgende affyrede Hamas 17 raketter ind i Israel, men holdt så inde, imens palæstinensiske ofre blev begravet. I går eftermiddags gik det dog løs igen fra begge sider, og angrebene har stået på siden.

I alt 370 raketter er affyret fra Gazastriben, mens Israel har gennemført 100 angreb i Gaza, skriver den israelske avis Haaretz.

Første civile dødsoffer i israel

Den israelske hær IDF har lagt flere videoer op på sin Twitter-profil af de palæstinensiske raketter, som regner ned over det sydlige Israel. Indtil videre er det lykkedes missilforsvaret at nedskyde mere end hver fjerde.

En af raketterne ramte ifølge israelske medier et lejlighedsbyggeri, hvor en mand blev dræbt som det første civile dødsoffer i denne runde af stridigheder. Hans lig blev først opdaget, efter at politi og brandvæsen var kørt igen.

Ifølge Haaretz var der ikke tale om en israelsk statsborger, men en besøgende fra Hebron på Vestbredden. To andre i byggeriet blev alvorligt såret ved nedslaget.

Et panserværnsmissil ramte en bus nær det israelske hegn ind til Gaza. En 19-årig israelsk soldat, som stod tæt ved, blev alvorligt såret og blev straks evakueret til et nærliggende hospital sammen med chaufføren, som gik i chok.

I alt er 11 israelere er blevet såret af raketnedslag, rapporterer CNN.

En israelsk kvinde, som er blevet såret i raketangreb fra Gaza, ankommer til hospitalet. (Foto: GIL COHEN-MAGEN © Scanpix)

Talrige angreb på Gaza

I Gaza gik israelske fly og artilleri efter Hamas- og Islamisk Jihad-mål, deriblandt et våbenlager, våbenfabrikker, en kaserne og et sikkerhedsstyrke-hovedkvarter, skriver Haaretz.

Også tv-stationen al-Aqsa, som drives af Hamas, blev mål for bombardementer efter først at have modtaget varsel om at evakuere. Udsendelserne fortsatte efter kort tid, ifølge BBC.

Omkring midnat lagde den israelske hær en video på sin Twitterprofil, som angiveligt viser et missil, der rammer Hamas' "militære efterretningsvæsen". Ifølge IDF er nabobygningen en skole.

Afhængigt af hvilket medie, der rapporterer, nævnes tre til fem døde i Gaza efter gårsdagens og nattens stridigheder. Mindst tre skal være militante Hamas-medlemmer.

Det er uklart, hvor mange Gazaborgere som er blevet såret i de israelske angreb, eller hvor hårdt de er gået ud over civile.

De sønderbombede rester af et lejlighedsbyggeri i Gaza City ramt af israelske luftangreb. (Foto: MOHAMMED SABER © Scanpix)

Hamas har svaret igen med trusler om at udvide det geografiske omfang af raketangrebene, hvis luftangrebene fortsætter. De har indtil videre været begrænset til områder nær Gazastriben.

AP skriver, at bevægelsen, som styrer Gaza, specifikt har truet byerne Ashdod 20 kilometer mod nord og Beersheba, 40 kilometer mod øst fra Gazas grænse

FN advarer om ekstremt farlig eskalering

Den pludselige eskalering mellem Israel og Hamas i Gaza kommer netop, som blandt andre Egypten og FN har skubbet på for en våbenhvile, som også den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu, forsigtigt har bakket op om for at undgå "en unødvendig krig".

I går rejste premierministeren tidligt hjem fra mindehøjtidelighed for Første Verdenskrigs afslutning i Paris for at tage sig af efterspillet på den mislykkede specialstyrkeaktion.

Han mødtes i går med forsvarsminister Avigdor Liberman, og til morgen samledes sikkerhedsudvalget i det israelske parlament.

FN's mellemøstudsending advarede i går aftes om en "ekstremt farlig og ubesindig" eskalation og opfordrede begge parter til at udøve tilbageholdenhed.

Han skrev samtidig, at han sammen med Egypten vil arbejde for ny dialog om våbenhvile. Haaretz skriver dog, at Israel ikke lige nu indgår i samtalerne.

  • En israeler kigger over grænsen til Gazastriben, hvor røgen fra israelske angreb stiger op. (Foto: Jack guez © Scanpix)
  • Gaza tidlig morgen i dag. (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix)
  • Hamas raketter på vej mod Israel. (Foto: SAID KHATIB © Scanpix)
  • En israelsk soldat beder tæt på grænsen til Gaza ved byen Sderot. (Foto: ATEF SAFADI © Scanpix)
  • To palæstinensiske børn går op af trappen i familiens hus, som er blevet ramt af israelske bombardementer. (Foto: SUHAIB SALEM © Scanpix)
1 / 5

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter