Voldsomme demonstrationer i Libanon: 'Det er virkelig hårdt for folk'

Beirut var i nat ramt af voldsomme protester, efter valutaen mistede 25 procent af sin værdi på en enkelt dag.

Utilfredsheden over den økonomiske krise i Libanon førte i nat til voldsomme protester i landet. I hovedstaden, Beirut, blokerede demonstranter blandt andet veje og satte bildæk i brand.

Protesterne kommer i kølvandet på et voldsomt valutafald på omkring 25 procent mellem onsdag og torsdag.

Men protesterne er langt fra enestående i Libanon - og det er den økonomiske turbulens heller ikke.

Siden oktober er værdien af det libanesiske pund faldet med 70 procent.

I maj mødte DR Laila Nakhle, der har været arbejdsløs, siden hun fik brystkræft for flere år siden. Her fortalte hun om problemerne med at få råd til mad, når man lever af almisser, og prisen på mad stiger.

- Jeg bliver så træt i hovedet af at skulle tænke på, hvordan vi klarer morgendagen, lød det blandt andet fra Laila Nakhle. (© DR Horisont)

Den dalende valuta og stigende leveomkostninger har i månedsvis fået vrede libanesere på gaden.

- Det er virkelig hårdt for folk, fortæller Michael S. Lund, DR's mellemøstkorrespondent.

Han er i kontakt med flere libanesere, der fortæller om udfordringerne forbundet med, at priserne på dagligvarer eksploderer.

Med det seneste voldsomme kursfald er folks opsparinger så barberet voldsomt ned fra den ene dag til den anden.

- Det er et enormt hårdt slag for libaneserne, hvor omkring halvdelen af dem nu lever under fattigdomsgrænsen, siger han.

Som et pyramidespil

Det økonomiske kollaps skyldes landets høje gæld til udlandet. Her har de libanesiske politikere betalt af på gælden ved gang på gang at tage nye lån, forklarer Michael S. Lund.

- Mange libanesere sammenligner det med en slags pyramidespil, hvor det hele ender med at falde fra hinanden, og det er altså sket i løbet af de seneste mange måneder, hvor tingene er blevet endnu værre på grund af coronakrisen, siger han.

Utilfredsheden handler dog ikke kun om økonomien. Protesterne startede nemlig helt tilbage i oktober, hvor demonstranter gik på gaden i protest mod nye skatter.

- Men det udviklede sig lynhurtigt til at være et spørgsmål om, at de unge, der går på gaden, vil have en revolution, siger han.

- De vil af med de politikere i Libanon, som demonstranterne ser som værende dybt korrupte.

Libanons premierminister, Hassan Diab, har ifølge BBC indkaldt til et hastemøde i regeringen for at diskutere den økonomiske krise.

Tilbage i februar var DR med til en af demonstrationerne mod politikerne i Libanon: