Voldsomme kampe ved universitet i Hongkong: Betjent skudt med pil i benet

Demonstranter barrikaderer centralt beliggende universitetscampus. Politiet skyder med tåregas.

Der er ikke nogen tegn på, at urolighederne i Hongkong, som har stået på det seneste halve år, er ved at stoppe.

I dag er der udbrudt hårde kampe mellem politiet og demonstranter ved et universitetscampus i Hung Hom-distriktet, som ligger centralt i byen.

Det skriver flere internationale medier heriblandt CNN.

Politiet har omringet området, hvor demonstranter har barrikaderet sig og kaster med brosten og molotovcocktails mod ordensmagten. Politiet svarer igen med tåregas og vandkanoner.

Demonstranterne har også taget et nyt våben i brug - nemlig bue og pil. Våbnet er taget i brug de seneste par dage, hvor urolighederne er eskaleret, og i dag er en betjent blevet ramt i benet, beretter flere medier.

Han er ved bevidsthed og er blevet sendt til behandling på hospitalet, lyder det i en pressemeddelelse ifølge CNN.

- De viste total manglende hensyn for sikkerheden for alle på stedet, lyder det fra politiet, hvor de også bekræfter, at de brugte tåregas for at opløse demonstrationen.

Herunder fortæller DR's Asien korrespondent Philip Khokhar, der lige nu befinder sig i Hongkong, om de seneste uroligheder ved universitetet.

Uroligheder ved universiteter eskaleret

Det er først for nylig, at urolighederne i Hongkong er brudt ud ved byens universiteter.

Det fik i mandags Danmarks Tekniske Universitet (DTU) til at opfordre sine studerende i byen til at tage hjem til Danmark fra deres udvekslingsophold.

Det er de indtil videre det eneste danske universitet, som har gjort, og Udenrigsministeriets Borgerservice fraråder heller ikke danskere til at opholde sig i Hongkong.

- Fortsat demonstrationer i Hongkong med voldelige sammenstød mellem politi og demonstranter. Voldelige demonstrationer finder også sted på flere universiteter. Hold dig fra demonstrationerne, lyder det i den seneste opdatering af deres rejsevejledning fra denne uge.

Urolighederne har også tvunget flere danske studerende til at forlade deres hjem.

Universitetet ligger i byens Hung Hom-distrikt nær Victoria Harbor.

Blandt dem er Johan Schack Petersen, der er udvekslingsstuderende fra Copenhagen Buisness School (CBS).

- Vi modtog en mail i går om, at al undervisning er blevet aflyst for resten af semesteret. De mener ikke, at vi er i sikkerhed længere. Så i dag har vi pakket vores ting og forladt skolen, sagde han onsdag til DR.

Johan Schack Petersen og flere andre studerende har fået nogle lejligheder stillet til rådighed af den danske sømandskirke i Hongkong, som de kan bruge, indtil de skal rejse hjem til Danmark.

Her har en demonstrant bue og pil klar til kamp ved Det Kinesiske Universitet i Hongkong. Billedet er flere dage gammelt. (Foto: TYRONE SIU © © Scanpix)

Konflikten i Hongkong

  • Siden marts har demonstranter stimlet sammen i Hongkongs gader. Demonstrationerne kom som reaktion på et forslag om en ny kontroversiel udleveringsaftale med Kina.

  • Her foreslog regeringen i Hongkong tilføjelser til landets udleveringslovgivning, der vil gøre det muligt for regeringen i Kina samt Taiwan og Macau at få mistænkte kriminelle udleveret til retsforfølgelse.

  • Siden har demonstrationerne udviklet sig til en mere generel protest mod det kinesiske styres stigende indflydelse i Hongkong.

  • Demonstranterne kræver blandt andet, at udleveringsaftalen helt droppes, at regeringsleder Carrie Lam træder tilbage, at der skal laves en uafhængig undersøgelse af påstået politivold, og at der skal være mere direkte demokrati i Hongkong.

  • Hongkong har semi-selvstændig status under parolen: ”Et land, to systemer”. Det betyder, at man har et relativt vestligt retssystem med blandt andet ytrings- og forsamlingsfrihed, mens Kinas retssystem jævnligt kritiseres for at være brutalt og omfatte tortur og unfair rettergang. Ordningen er sat til at udløbe i 2047, hvorefter Hongkong står til at komme under kinesisk styre.