Von der Leyen i parlamentet på tysk, engelsk og fransk

Ursula von der Leyen er på charmeoffensiv i Europa-Parlamentet.

Fremtiden for den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, ligger i hænderne på Europa-Parlamentet.

Lidt over klokken 9 gik den tyske forsvarsminister på talerstolen i Europa-Parlamentet i Strasbourg. Her talte Ursula von der Leyen i lidt over en halv time inden medlemmerne af parlamentet fik mulighed for at stille hende spørgsmål.

Europa skal være frontløber for klimaet

Ursula von der Leyen begyndte sin tale med at sætte fokus på vores klode.

- Klimaet er den største og mest uopsættelige udfordring, som verden står med, og EU skal gå forrest i bekæmpelsen af klimaforandringer, siger hun efterfulgt af klapsalver.

- Jeg vil fremlægge en grøn aftale for Europa i mine første 100 dage i jobbet. Jeg vil fremsætte forslag om den første europæiske klimalov, som vil gøre 2050-målet til lov, siger hun.

Ursula von der Leyen indtræder som formand for EU-Kommissionen den 1. november, hvis hun bliver valgt.

Den tyske forsvarsminister, Ursula von der Leyen, talte lidt over klokken 9 til medlemmerne af Europa-Parlamentet i Strasbourg. Det gjorde hun i forbindelse med, at Parlamentet klokken 18 skal stemme om at godkende von der Leyen som formand for EU-Kommissionen. (Foto: FREDERICK FLORIN © Scanpix)

Med 2050-målet henviser hun til, at Europa skal være "det første klimaneutrale kontinent" i verden. Det betyder, at udledningen og optagelsen af CO2 går i nul.

Det nuværende CO2-reduktionsmål for 2030 er ikke ambitiøst nok. Det skal skærpes til 50 procent eller måske 55 procent, siger von der Leyen.

Tyskeren vil fremlægge en plan for et bæredygtigt Europa. Der skal frigøres 1.000 milliarder euro til klimaindsats og bæredygtighed i løbet af det næste årti, og det skal ske ved at omdanne dele af Den Europæiske Investeringsbank til en klimabank.

- Det betyder forandringer for os alle sammen. Alle sektorer skal bidrage, siger hun.

Den tyske kandidat tog også fat om en række andre emner i den aktuelle EU-debat. Heriblandt ligestilling hvor hun vil kræve, at der skal være lige mange kommissærer af hvert køn.

Derudover vil Ursula von der Leyen have en europæisk minimumsløn, en digital erhvervsskat som skal sikre, at store it-virksomheder betaler skat samt at give Europa-Parlamentet mere magt.

Formanden for Brexitpartiet, Nigel Farage, taler under en debat i Parlamentet i forlængelse af Ursula von der Leyens tale. Under sin tale siger Farage blandt andet at von der Leyen ved sin tale gjorde brexit meget mere populært. Gudskelov, at vi forlader EU, siger Farage, der har ført an i britiske bestræbelser på en skilsmisse med EU. (Foto: Vincent kessler © Scanpix)

Dansker vil stemme imod von der Leyen

I spørgerunden fik danske Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten et minut ved mikrofonen. Og hans holdning var klar:

- Dagens afstemning er et klimavalg. 50 procent CO2-reduktion i 2030 er ikke nok. Det er 55 procent heller ikke. Vi har brug for klimahandling nu. Derfor kommer jeg til at stemme imod von der Leyen, siger han og fortsætter:

- Jeg vil opfordre alle, der gik til valg på grøn omstilling, at gøre det samme. Man kan handle, hvis man stemmer nej. Så stem for klimaet. Stem for at undgå en klimakatastrofe. Stem for at undgå von der Leyen.

Et andet dansk medlem af Europa-Parlamentet er socialdemokratiske Christel Schaldemose. Hun vil selv stemme på Ursula von der Leyen på trods af, at den tyske kandidat er borgerlig, og at de på mange områder ikke er enige, skriver Schaldemose på sin Twitter.

Europa-Parlamentet skal endeligt godkende kandidaten

Godt nok har EU's 28 stats- og regeringchefer nomineret den tyske forsvarsminister til topposten som formand for Europa-Kommissionen. Men hun mangler den afgørende godkendelse i Europa-Parlamentet, og der er lagt op til en gyser ved afstemningen klokken 18 i dag.

Ursula von der Leyen skal have et absolut flertal blandt de omkring 751 parlamentarikere for at snuppe posten som formand for EU-Kommissionen. Det betyder, at hun skal trække mindst 374 stemmer uanset hvor mange medlemmer af Europa-Parlamentet, der møder op til afstemningen.

Lige nu stiller medlemmerne af Europa-Parlamentet spørgsmål til von der Leyen. Det fortsætter indtil klokken 12.30. Herefter skal medlemmer til frokost og har så indtil klokken 18 til at bestemme sig for, om de vil stemme for eller imod Ursula von der Leyen som formand for EU-Kommissionen. Der vil komme et resultatet i løbet af aftenen.

Bliver hun stemt igennem, skal hun overtage posten efter den nuværende formand, Jean-Claude Juncker. Og så bliver hun den første kvinde på EU's mest magtfulde post.

Bliver Ursula von der Leyen dog ikke godkendt i Europa-Parlamentet, tvinger det EU-landenes stats- og regeringschefer til at finde en ny kandidat.

FacebookTwitter