Von der Leyen: Storbritannien skal finde en EU-kommissær, hvis brexit bliver udskudt

Alle EU-lande skal være repræsenteret i den nye Europa-Kommission, lyder det fra den kommende formand.

Premierminister Boris Johnson skal finde en politiker til Europa-Kommissionen, hvis brexit bliver udskudt. (Foto: JESSICA TAYLOR © Scanpix)

Den britiske regering bliver nødt til at stille med en kommissærkandidat til den nye Europa-Kommission, hvis brexit bliver udskudt til efter den 31. oktober.

Også selvom personen i givet fald kun kommer til at sidde der i en kort periode.

Det er meldingen fra den kommende kommissionsformand, Ursula von der Leyen.

- Hvis der kommer en udskydelse til efter den 1. november – og der er fortsat beslutninger, der skal tages, så det er endnu ikke sikkert – og Storbritannien derved stadigvæk er en del af EU, så vil jeg selvfølgelig bede Storbritannien om at sende en kommissær, lyder det fra Ursula von der Leyen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Enstemmighed for udskydelse

Alle EU’s medlemslande har en plads i Europa-Kommissionen, og ifølge EU-traktaterne kan den ikke træde til, hvis ikke den er fuldtallig.

Men da Storbritannien ifølge planen skal forlade det europæiske samarbejde den 31. oktober i år, er den britiske regering ikke blevet bedt om at stille med en kandidat.

Den nye kommission skulle ifølge den oprindelige plan være gået i gang med arbejdet den efterfølgende dag – 1. november – og derfor var det ikke nødvendigt.

Men nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, bedt om endnu en brexit-udsættelse til den 31. januar næste år, og den anmodning er EU’s stats- og regeringschefer lige nu ved at tage stilling til.

Det kræver nemlig enstemmighed fra EU-lederne, hvis briterne skal have lov til at blive i EU lidt endnu.

Der er gode muligheder for en forlængelse af brexit, mener Ursula von der Leyen. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

'Rigtig gode' muligheder

Den danske statsminister, Mette Frederiksen (S), sagde i går, at Danmark er klar til endnu en forlængelse, ”hvis det er det, der er et ønske om og behov for”.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, er dog mere skeptisk. Ikke mindst i forhold til længden på en mulig udsættelse. Fra fransk side ønsker man ikke at give Storbritannien tre måneder ekstra i unionen, men derimod en kortere forlængelse.

Ifølge Ursula von der Leyen ser mulighederne for endnu en forlængelse dog ”rigtig gode ud”.

- Det andet spørgsmål, der skal løses, men som ikke er blevet helt besluttet endnu, er længden på udsættelsen, siger den kommende kommissionsformand.

Kommissionen bliver forsinket

Hun skulle som bekendt være trådt til den 1. november i år, men det arbejde bliver forsinket, da der mangler at blive godkendt tre kandidater fra henholdsvis Frankrig, Rumænien og Ungarn.

Tidligere i dag meddelte den franske præsident, Emmanuel Macron, at han har valgt at indstille Thierry Breton til posten, da hans første bud, Sylvie Goulard, blev nedstemt af Europa-Parlamentet.

Ungarn har også stillet med en ny kandidat, mens Ursula von der Leyen forventer, at Rumænien vil nominere en ny politiker ”i løbet af de kommende dage”.

Det er uvist, hvornår den nye Europa-Kommission, som har danske Margrethe Vestager (R) med på holdet, kan begynde at arbejde.

FacebookTwitter