Von der Leyen: 'Vi skal skrue op for produktionen af vacciner i Europa'

EU's kommissionsformand ser ikke statsministerens tur til Israel som et udtryk for mistillid til EU's fælles vaccinestrategi.

Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, mener, at der er flere ting, EU-landene kan lære af israelerne, når det kommer til vacciner. (Foto: JOHANNA GERON © Scanpix)

Der er i den grad behov for, at EU-landene øger produktionen af vacciner og eksempelvis investerer i nye fabrikker, så de ikke igen skal stå og mangle millioner af doser mod covid-19.

Men det skal ske inden for unionens grænser.

Det er meldingen fra Europa-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, inden statsminister Mette Frederiksen (S) sammen med Østrigs forbundskansler, Sebastian Kurz, skal mødes med den israelske premierminister, Benjamin Netanyahu.

Her skal de blandt andet diskutere, om de i fællesskab kan øge produktionskapaciteten af vacciner og eksempelvis bygge nye vaccinefabrikker. Og ifølge statsministeren er det "ikke et urealistisk scenarie”, at den danske stat bliver medejer af en fabrik i Israel, Danmark eller et tredje land.

Men spørger man kommissionsformanden, er der "brug for at øge produktionskapaciteten i Europa", og derfor vil der ikke blive investeret EU-penge i eksempelvis Israel.

- Selvfølgelig vil vi investere i Europa. Vi har i forvejen en enorm produktionskapacitet, og israelerne er blevet vaccineret med en vaccine, der er blevet produceret i Europa, hvilket er godt. Så vi skal investere i europæisk kapacitet, for vi er i forvejen en af de største producenter på verdensplan. Men det har her under pandemien vist sig ikke at være nok, siger kommissionsformanden i et interview med DR Nyheder.

Derfor mener EU's kommissionsformand, at der er behov for at investere i produktionskapaciteten i Europa:

Israels succeshistorie

Israel er blandt de lande i verden, der er længst med deres vaccineudrulning, og ifølge de seneste tal er 40,48 procent af israelerne nu færdigvaccineret. Herhjemme er det blot 3,21 procent af danskerne, der er det, og det har skabt stor frustration i Statsministeriet.

Tidligere på ugen betegnede Mette Frederiksen Israel som "verdensmesteren i vacciner lige nu". Men Ursula von der Leyen understreger, at hverken israelerne eller danskerne ikke har nogen produktionskapacitet på nuværende tidspunkt.

Det betyder dog ikke, at vi ikke kan lære noget af israelerne, tilføjer hun. For der er blandt andet noget at lære i forhold til at få digitaliseret de europæiske sundhedsvæsener.

- Israels succeshistorie skyldes, at deres sundhedsvæsen er fuldt digitaliseret. Og det, de gjorde (da de gik i gang med at vaccinere befolkningen, red.) var grundlæggende at igangsætte et kæmpe klinisk forsøg. Al den data, som er kommet fra de israelere, der er blevet vaccineret, er blevet sendt videre til medicinalselskaberne, og det har vi lært meget af, siger hun.

Ursula von der Leyen er enig med statsministeren i, at coronaen nok er kommet for at blive et godt stykke tid endnu. (Foto: JOHANNA GERON © Scanpix)

Ingen mistillidserklæring

Ursula von der Leyen afviser samtidig, at den dansk-østrigske tur til Israel er en mistillidserklæring til EU-landenes fælles – og omstridte – vaccinestrategi.

Medlemslandene besluttede i juni sidste år, at de i fællesskab ville købe vacciner fremfor at skulle konkurrere med hinanden. Det var landene selv, der fastsatte de indkøbskriterier, som Europa-Kommissionen skulle købe ud fra, og indtil videre har de reserveret 2,6 milliarder doser fra seks forskellige producenter.

Strategien har dog i den seneste tid været udsat for hård kritik, ikke mindst fordi Pfizer/BioNTech, Moderna og AstraZeneca alle har haft alvorlige problemer med at levere de aftalte vacciner til tiden.

Selvom Mette Frederiksen stadigvæk bakker op om fællesstrategien og understreger, at hun ikke er ved at vende EU ryggen, har hun dog været ude at sige, at medlemslandene lagde for meget vægt på pris, da de skulle forhandle vaccinekontrakterne på plads. Og tidligere på ugen fastslog hun, at hun ”ikke er sikker på, at vi når hele vejen” med det europæiske vaccinationsprogram.

Selvom Ursula von der Leyen erkender, er der er sket fejl undervejs – eksempelvis at man fra EU’s side undervurderede, hvor svært det er at masseproducere en ny vaccine – så afviser hun, at selve strategien har slået fejl.

- Forestil dig, at vi ikke havde købt i fællesskab, og at der i dag kun ville have været fire eller fem store medlemslande, som havde haft adgang til vaccinerne. Det ville have revet vores europæiske union og indre marked fra hinanden, siger hun.

Derfor mener von der Leyen ikke, at turen er en mistillidserklæring til EU:

Brug for ny viden

Kommissionsformanden tilføjer, at selvom der lige nu mangler millioner af vaccinedoser, så lyder meldingerne fra vaccineproducenterne, at de i årets andet kvartal vil skrue gevaldigt op for leverancerne.

- Nu er det stille og roligt i gang med at stabilisere sig, men vi har gjort os nogle erfaringer, siger hun og tilføjer, at de skal bruges til at sikre Europa på længere sigt.

Ursula von der Leyen er nemlig enig med den danske statsminister i, at coronaen nok er komme for at blive i en del år endnu, og derfor er det ifølge kommissionsformanden også vigtigt, at medlemslandene udbygger deres samarbejde på sundhedsområdet.

Her og nu indebærer det blandt andet, at landene vil investere flere penge i at sekventere de positive coronatest – det vil sige analysere virussets arvemateriale for at finde ud af, hvilken variant det stammer fra – for på den måde at kunne forberede sig på nye coronamutationer og tilpasse vaccinerne til dem.

- Det er viden, vi har brug for, så vi kan være bedre forberedt på nye varianter, som vaccinerne måske ikke kan beskytte imod – eller helt nye pandemier, siger Ursula von der Leyen.

Statsminister Mette Frederiksen holder efter planen pressemøde med sine kollegaer fra Isral og Østrig klokken 16.00. Du kan følge med her på dr.dk og ser mere af interviewet med kommissionsformand i TV Avisen klokken 21.00.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk