Vraget statsministerkandidat: Sverige bevæger sig tættere på et nyvalg

Centerpartiet har i dag stukket en kæp i hjulet på en borgerlig regering.

Moderaternes partileder Ulf Kristersson opfordrer Centerpartiets leder Annie Lööf til at ombestemme sig. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

Det er en tung dag for Alliancen.

Sådan skriver Moderaternes partileder, Ulf Kristersson, i dag på sin Facebook-profil.

Forklaringen er, at Centerpartiet, der også er en del af den borgerlige politiske alliance, vil stemme imod hans bud på en regering til en afstemning i det svenske folketing, Riksdagen, i morgen.

- Sverige kunne have haft en ny regering på plads allerede i fredags. I stedet fortsætter Socialdemokraterne og Miljøpartiet nu. Og Sverige bevæger sig tættere på et nyvalg, skriver Ulf Kristersson.

Ingen ny regering i to måneder

Sverige har endnu ikke fået en ny regering på plads siden valget 9. september i år. Imens fortsætter Socialdemokraternes leder, Stefan Löfven, som fungerende statsminister.

Det kan dog få en ende, hvis Ulf Kristerssons bud på en ny, borgerlige regering overlever afstemningen i morgen.

Derfor opfordrer han Centerpartiets leder, Annie Lööf, til at skifte mening, så de alligevel ikke stemmer nej til hans regeringsdrøm.

- Hvis de ikke kan stemme "ja" og udtrykkeligt stille sig bag vores regering, så kan de i stedet afstå fra at stemme, og lade os, der tror, at der er støtte til Alliancen, gøre forsøget, skriver Ulf Kristersson.

Hvis Alliancen vælger ikke at stemme i morgen - altså hverken for eller imod Kristerssons regering - vil det betyde, at hans regering kan blive godkendt. Ligesom i Danmark må en regering nemlig blot sikre sig, at der ikke er et flertal imod den.

Men kræver altså, at Centerpartiet og Annie Lööf skifter mening. De vil ikke støtte Moderaternes regering af frygt for, at det indvandringskritiske parti Sverigedemokraterne får indflydelse.

Afviser regering med rød blok

I opslaget på Facebook afviser Ulf Kristersson at støtte en eventuel koalitionsregering henover midten af svensk politik, som kan være en vej ud af det politiske dødvande.

- Moderaterne kommer ikke til at være en del af drøftelserne om at danne en koalitionsregering mellem Alliancen og Miljøpartiet i samarbejde med Socialdemokraterne. Det var årsagen til, at vi netop har stemt mod regeringen, skriver Moderaternes leder.

Ulf Kristersson giver dog ikke op og siger, at han er en "tålmodig type".

- Jeg og Moderaterne står stadig til rådighed for at danne en regering, som er god for Sverige.

Facebook
Twitter