Vred brasiliansk præsident aflyser Obama-besøg

Whistlebloweren Edward Snowdens afsløringer har fået den brasilianske præsident til at aflyse et officielt besøg hos Obama.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, har aflyst sit officielle besøg i USA. (Foto: UESLEI MARCELINO © Scanpix Denmark)

Den amerikanske præsident Obama kommer ikke til at byde sin brasilianske modpart, Dilma Rousseff, velkommen i Det Hvide Hus 23. oktober, som det ellers var planlagt.

Rousseff har aflyst sit

statsbesøg
i USA som følge af den aflytningsskandale, den amerikanske
whistleblower
Edward Snowden har afsløret. Det skriver amerikanske
medier
.

Offentliggjorte dokumenter fra den amerikanske efterretningsorganisation NSA skal således have afsløret, at telefonsamtaler og e-mails til og fra Dilma Rousseff, hendes medarbejdere og det statslige olieselskab Petrobras er blevet overvåget.

Ifølge BBC forsøger olieselskabet at få tilladelse til at udvinde fra et nyopdaget oliefelt ud for den brasilianske kyst, og Rousseff har sagt, at der er tale om "industriel spionage" fra NSA, hvis oplysningerne om overvågning er sande.

Rousseff er rasende

Præsident Obama har lovet at undersøge sagen - men det har altså ikke været nok til at formilde Dilma Rousseff, der

angiveligt
er rasende.

I en meddelelse fra Rousseffs kontor lyder det ifølge LA Times, at "mangel på... forklaringer og

tilsagn
om at ophøre overvågningsaktiviteter" ligger til grund for aflysningen.

- Den ulovlige overvågning af kommunikationsdata, der tilhører borgere, virksomheder og medlemmer af den brasilianske regering er en alvorlig sag, et angreb på den nationale suverænitet og individuelle rettigheder og er uforenelig med relationerne mellem venligtsindede nationer, hedder det i meddelelsen.

Obama prøver at løse problemet

Talsmand
for Det Hvide Hus Jay Carney siger imidlertid ifølge BBC, at parterne i fællesskab er nået frem til beslutningen om at "udskyde" besøget, da det ikke skulle "overskygges af en bilateral problemstilling."

Præsident Obama har da også forsøgt at glatte ud - blandt andet ved et møde med Dilma Rousseff under G20-topmødet i Sankt Petersborg, lige som hans sikkerhedsrådgiver, Susan Rice, mødtes med sin brasilianske modpart i sidste uge.

- Han (Obama, red.) er optaget af at arbejde sammen med præsident Rousseff og hendes regering ad diplomatiske kanaler for at komme ud over dette spørgsmål som en kilde til spændinger i vores bilaterale forhold, hedder det i en udtalelse fra Det Hvide Hus.

Sagen om

whistlebloweren
Edward Snowden, der er tidligere ansat i NSA, er blevet en højspændt politisk sag for amerikanerne.

Det har blandt andet

forværret
forholdet til Rusland, der har givet
whistlebloweren
asyl
, lige som Obama med den brasilianske aflysning går glip af det eneste planlagte
statsbesøg
i år.

Facebook
Twitter