Vrede franskmand i protest mod Macron: 'Vi vil ikke kun overleve. Vi vil leve!'

Christophe Ledoux er en af de hundredetusindvis af vrede franskmænd i gule trafikveste, der nu protesterer mod præsident Emmanuel Macron.

De stimler sammen om bålet for at holde varmen i nattekulden.

Vi står i en regnvåd rundkørsel i Nordfrankrig, i den lille flække Flixecourt.

Demonstranternes gule trafikveste lyser op i mørket, når bilerne kører forbi – de fleste giver dem et solidarisk dyt med vejen, hvilket får De Gule Veste til at juble.

De har stået her nat og dag i to uger, og et pyntet juletræ i rundkørslen viser, at demonstranterne ikke har tænkt sig at gå hjem foreløbig.

Dét, der for et par uger siden begyndte som en protest mod regeringens varslede skattestigninger på brændstof, har udviklet sig til en social protestbevægelse.

Hundredetusindvis af vrede franskmænd i gule trafikveste besætter rundkørsler og broer, betalingsanlæg ude på motorvejen og skattekontorer inde i byerne.

- Det, der sker i Frankrig lige nu, rækker langt ud over skat på brændstof, siger Helena Perez, en ung kvinde, der forsøger at holde varmen bag et stort uldhalstørklæde:

- Det er virkelig en folkelig bevægelse. Den er apolitisk, der er ingen fagforeninger bag, det er alle sociale lag, der deltager. Det er befolkningen, som rejser sig i protest mod alle mulige skatter.

  • Resterne af en lastbil, der brænder ses her Champs Elysees i Paris, da politi og demonstranter i sidste uge stødte sammen i hovedstaden. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • En af De Gule Veste (Gilet jaune) demonstranter med budskabet "Nu er det nok" ved en protest i den franske by Bordeaux. (Foto: Georges Gobet © Scanpix)
  • Demonstranter stødte i sidste uge sammen med politiet, som brugte tåregas og vandkanoner ved Concorde-pladsen i hovedstaden Paris. (Foto: Bertrand Guay © Scanpix)
  • Et skilt i Paris er blevet malet med grafitti med opfordringen til præsident Macron om at træde tilbage. (Foto: Francois Guillot © Scanpix)
1 / 4

Oprør mod flere skatter

De Gule Veste har fået nok.

Nok af faldende realløn, nok af dårlig købekraft, nok af nye skatter dekreteret fra Paris, der ligger 160 kilometer og flere verdener fra rundkørslen her i Flixecourt.

Heroppe i Frankrigs næstfattigste region er ungdomsarbejdsløsheden på 29 procent, mens 17 procent af indbyggerne lever under den franske fattigdomsgrænse på 7.600 kroner om måneden.

- Vi er nødt til at undgå den her sociale opdeling, hvor en meget stor del af befolkningen bliver udstødt, og vi bare må klare os, siger Christophe Ledoux, gul vest om natten og selvstændig erhvervsdrivende om dagen, hvor han kæmper for sit eventfirmas overlevelse.

- Men vi vil leve. Vi vil ikke bare overleve, vi vil leve!, siger den unge mand, der er iført både gul trafikvest og nissehue – det er vigtigt for demonstranterne at signalere, at de er alt andet end voldelige.

Weekendens optøjer på Champs Elysées i Paris, hvor tusinder af Gule Veste var samlet til demonstration, blev infiltreret af voldelige politiske aktivister, lyder det igen og igen rundt om bålet her i Flixecourt.

- Vi er ikke voldelige. Og vi er ikke sendt i byen af nogen. Vi er borgere, der har fundet hinanden på de sociale medier, og som fredeligt forsøger at vise regeringen, at den er nødt til at lytte til os, siger Helena Perez.

Opråb til regeringen

Præsident Macron - der ellers ikke har for vane at tale direkte til de efterhånden millioner af franskmænd, som i hans regeringstid har protesteret mod hans reformer – valgte onsdag at holde en tv-transmitteret tale, hvor præsidenten henvendte sig direkte til demonstranterne.

- Vi skal lytte til de sociale protester, erklærede Emmanuel Macron, der lod sin klimaminister mødes med flere Gule Veste.

Det kan godt være, han er populær rundt om i verden, når han tager på besøg, men i hjemlandet er utilfredsheden med præsident Emmanuel Macron stor. (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Men talen imponerer ikke hos de mange demonstranter rundt om i Frankrig, som får støtte af 66 procent af franskmændene ifølge en frisk meningsmåling. Til sammenligning er præsidentens popularitetsmåling nu helt nede på 25 procent.

- Regeringen lytter ikke. Den hører os måske, men den lytter ikke. Men den skal til at lytte, til at vågne op og indse, at den her protestbevægelse risikerer at tage til i styrke for alvor, siger Helena Perez.

I de franske demonstrationer har to mistet livet, mens 650 er blevet såret, især ved trafikulykker i forbindelse med De Gule Vestes blokeringer af franske landeveje.

Og på lørdag er endnu en stor demonstration varslet på Champs Elysées i Paris.

Facebook
Twitter