Vrede indere stopper kvinder fra at nærme sig Hindu-tempel

En højesteretsdom i sidste måned fastslog ellers, at kvinder ikke kan formenes adgang til Sabarimala-templet.

Hindu-aktivister støder sammen med politi over kvinders adgang til Sabarimala-templet i staten Kerala. (Foto: ARUN SANKAR © Scanpix)

Vrede menneskemængder har blokeret kvinder fra at valfarte til Sabarimala-templet i staten Kerala i det sydvestlige Indien.

Det sker, trods at den indiske højesteret i sidste måned omstødte den traditionelle praksis med at formene kvinder, som er i den menstruerende alder, adgang til den hinduistiske helligdom.

Hinduismen anser menstruerende kvinder for urene, men de fleste templer i Indien har tilladt dem adgang imellem menstruationerne.

I Sabarimala-templet har forbuddet dog været fortolket langt mere restriktivt, og det kendte domstolen i sidste måned ulovligt.

Her fastslog dommerne at "retten til at praktisere religion er til rådighed for både mænd og kvinder", skriver BBC.

45-årig kvinde måtte opgive

Men selv om templet officielt slog dørene op for kvinder i alle aldre i går, er det endnu ikke lykkedes nogen at få adgang.

Tværtimod angreb vrede menneskemængder onsdag kvinder, som forsøgte at nærme sig templet, deriblandt flere journalister fra indiske og internationale tv-kanaler.

Flere kom til skade, da de blev ramt af stenkast.

En 45-årig kvinde, som formåede at komme forbi selvbestaltede vagtposter 20 kilometer væk, nåede til et punkt ved den hellige Pamba-flod, hvor pilgrimme påbegynder en seks kilometer lang opstigning for at komme til templet.

Det var ikke kun mænd som deltog i menneskejagten og undersøgte biler efter kvindelige tempel-pilgrimme. (© Scanpix)

Men efter at have krydset floden måtte også hun, til buhråb og trusler fra de protesterende, opgive af hensyn til hendes egen og hendes to børns sikkerhed, skriver Times of India.

Dagen igennem udspillede der sig en stillingskrig mellem politi og demonstranter, som gennemsøgte biler og busser i en veritabel menneskejagt.

Ingen kvinder kom frem

Heller ikke i dag lykkedes det ifølge indiske medier for kvinder at tilbede i templet.

Også en kvindelig journalist fra New York Times måtte vende om, da hun forsøgte at nærme sig templet og blev mødt af aggressive menneskemængder, som kastede med sten.

Styret i staten Kerala har fordømt blokaden af kvindelige pilgrimme fra templet og sendt mere politi til området.

Indisk politi greb hårdt ind over for protesterne, men kunne i går og i dag ikke sikre at en eneste kvinde nåede Sabarimala-templet. (Foto: ARUN SANKAR © Scanpix)

Samtidig har chefen for statens politi besluttet at påbegynde registreringen af dem, som spreder højreorienteret religiøst had i sagen på sociale medier.

- Angriberne er motiveret af kaste-tankegang og feudale ideologier, siger Keralas kommunistiske chefminister Pinarayi Vijayan ifølge New Dehli tv-stationen NDTV.

Det indiske indenrigsministerium understregede i dag i en pressemeddelelse, at det er op til staten Kerala at sørge for lov og orden, deriblandt kvinders sikkerhed.

Facebook
Twitter