Vrede italienere forhindrer flygtninge i at flytte ind i deres by

Borgere i den lille italienske kystby Goro blokerede i går adgangen til deres by for flygtninge.

Borgere fra Goro blokerede vejen til byen med paller og biler. (Foto: FILIPPO RUBIN © Scanpix)

En bus med flygtninge - 12 kvinder og otte børn - måtte i går vende om ved udkanten af Goro, en lille by i Po-flodens delta, midt mellem Venedig og Ravenna.

Borgere fra Goro havde blokeret vejen til byen for at forhindre flygtningene i at nå frem.

Store dele af det officielle Italien er chokeret. Premierminister Mateo Renzi siger: "Det er ikke det Italien jeg kender".

Provinsformanden for Ferrara, som byen Goro og nabobyen Gorino hører under, kalder det skamfuldt at en by som Goro afviser at hjælpe kvinder og børn.

Områdets katolske biskop kaldet det "en nat så svær og fjendtlig, at det er en belastning for en kristen samvittighed". Til gengæld bakker formanden for det fremmedfjendske norditalienske parti Lega Nord helhjertet op. "Jeg står bag indbyggerne", skrev han på sociale medier.

"Ro og orden"

Goro er en lille by og kommune ved Adriaterhavet, med små 4.000 indbyggere. Og selv om Italien er ved at gå i knæ under presset fra den stadig tilstrømning af flygtninge og migranter, der kommer over Middelhavet, har byen har ikke modtaget nogen.

Det gælder også flere andre kommuner i Ferrara og det nordlige Italien, men blokaden i Goro er det første tilfælde af sin art.

Borgerne bag blokaden siger, at det vandrehjem, der var tiltænkt flygtningene, ikke kan bruges, fordi der er brug for det til turister. Og desuden er de bekymrede for ro og orden i byen, siger de.

Undertoner

Dagbladet Il Fatto Quotidiano citer en blokadedeltager for udsagnet: "Vi er en ren landsby - vi kan ikke acceptere, at den blive snavset til. En anden fortsætter: "Korrekt, og så ved vi hvordan det går: De siger, det er 11 kvinder, og så sender de os mænd - de vil endda have ægtefæller, og sådan bliver det en invasion".

En af frontfigurerne i blokaden afviser at sagen er politisk.

- Det har intet med partier at gøre, siger Fausto Gianella, der tidligere sad i byrådet og er medlem af det højrenationalistiske parti Fratelli d'Italia. Partiet har rødder i det gamle ny-fascistiske parti Alleanza Nazionale