Vrede og skuffelse efter Tyrkiet lukker landets mest sælgende avis

Tyrkiske myndigheder har overtaget kontrollen med avisen Zaman. Det er endnu en sag i rækken af flere, siger dansk journalist.

Tyrkisk politi står vagt foran hovedkvarteret for den tyrkiske avis Zaman i Istanbul i dag. (Foto: © OZAN KOSE, Scanpix)

De tyrkiske myndigheder overtog i går kontrollen med den regeringskritiske avis, Zaman, der er tyrkiets mest sælgende avis.

Det har ført til vrede og frustration blandt rigtig mange tyrkere, fortæller den danske journalist Nanna Muus Steffensen fra Istanbul.

- Samtidig kommer det ikke som en særlig stor overraskelse for at sige det mildt, for vi har i den seneste tid set en række lignende sager, hvor journalister og redaktører er blevet anholdt, og to andre aviser er blevet lukket på samme måde. Så det her er altså endnu en sag i rækken, siger hun.

Beslutningen om at lukke redaktionen på avisen blev meldt ud af en domstol i går. Herefter protesterede flere hundrede mennesker foran redaktionen.

- Til sidst fandt politiet tåregas og vandkanoner frem og fik fjernet demonstranterne, så ordensmagten kunne trænge ind på avisredaktionen, hvor journalister og redaktører ventede. Og de blev altså sendt hjem, fortæller Nanna Muus Steffensen.

Myndighedernes officielle forklaring på at overtage kontrollen med avisen er ifølge den danske journalist, at styret mistænker avisen for at have forbindelse til en organisation, som den tyrkiske præsident Erdogan anklager for at være en terrororganisation.

- Præsidenten mener, at den her gruppe planlægger et kup for at få ham fjernet fra magten, siger hun.

Men i Tyrkiet ser mange ifølge Nanna Muus Steffensen den forklaring som en undskyldning for at lukke munden på aviser og journalister, som skriver negativt om præsidenten og regeringen.