Vrede over anholdelse: Tusinder kræver russisk journalist løsladt

Den 36-årige undersøgende journalist Ivan Golunov skal sidde i husarrest frem til 7. august.

'Jeg er Golunov.'

Sådan har der stået på skilte, som demonstranter har stået med foran både det russiske indenrigsministerium i Moskva de seneste dage, men også foran politiets hovedkvarter.

Faktisk lige siden den undersøgende journalist Ivan Golunov, der arbejder for det uafhængige nyhedssite Meduza, blev anholdt torsdag og anklaget for narkobesiddelse med henblik på at videresælge det.

Selv nægter han sig skyldig og hævder, at stofferne er blevet anbragt på ham, og flere anser det som et forsøg på at indskrænke ytringsfriheden.

Derfor har knap 6.300 journalister og mediefolk fra hele landet underskrevet et brev rettet til Indenrigsministeriet med en opfordring til øjeblikkeligt at løslade den 36-årige journalist.

Og sagen har vakt vrede - ikke bare blandt journalister, fortæller DR's Ruslandskorrespondent, Matilde Kimer.

- Hans sag er der naturligvis stor fokus på i journalistkredse, men også andre kulturpersonligheder som musikere, forfattere og skuespillere protesterer, siger hun og fortsætter:

- Det, som måske er det ekstraordinære i denne sag, er at Golunovs historie også er nået frem til de russiske statsmedier, og det er bestemt ikke en selvfølge. Selv nogle af de mest fremtrædende korrespondenter fra de statslige kanaler har udtrykt en vis undren over hans sag. Det bliver svært at tie den her sag ihjel, hvis det er det, staten er interesseret i, siger hun.

  • Politiet i Moskva anholdt flere af de demonstranter, som protesterede over sagen mod den russiske journalist. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)
  • Flere journalister og reportere var blandt de anholdte. (Foto: ANTON ZVEREV © Scanpix)
  • "Frihed til journalist Ivan Golunov" står der på flere af skiltene, som demonstranterne har stået med ude foran det russiske indenrigsministerium. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)
  • Støtter til journalist Ivan Golunov er ikke i tvivl om, at stofferne er blevet anbragt på ham, så politiet kunne anholde ham. (Foto: ALEXANDER NEMENOV © Scanpix)
1 / 4

Anholdelsen af Golunov har også tiltrukket opmærksomhed i udlandet. Blandt andre udtrykker den britiske udenrigsminister, Jeremy Hunt, bekymring over udviklingen.

- Journalister skal have frihed til at holde magthaverne ansvarlige uden at frygte repressalier. Vi følger nøje hans sag, skriver Jeremy Hunt på Twitter.

Generalsekretær for Europarådet, norske Thorbjørn Jagland, har anmodet den russiske indenrigsminister, Vladimir Kolokoltsev, om personligt at indlede en undersøgelse af, hvad der er sket med Ivan Golunov.

- Jeg er meget bekymret over de meldinger, som kommer fra Moskva, om at den undersøgende journalist Ivan Golunov er blevet udsat for vold og påført skade, mens han var i politiets varetægt, udtaler han blandt andet.

Risikerer mellem 10 og 20 års fængsel

Ivan Golunov risikerer op til mellem 10 og 20 års fængsel, hvis han bliver dømt for besiddelse af narkotika med henblik på distribution. Foreløbig har en domstol i Moskva idømt ham husarrest frem til 7. august, mens efterforskningen af hans sag pågår.

Selv nægter han sig skyldig. Da han blev anholdt af politiet i Moskva fandt myndighederne det euforiserende stof Mephedrone i hans rygsæk, og efter en ransagning af hans hus dukkede yderligere stoffer op samt vægte, oplyste politiet lørdag.

Ifølge hans advokat Dmitij Dsjulaj er stofferne dog blevet anbragt både på og hos Golunov, der også skulle være blevet banket, mens han har været i politiets varetægt og nægtet informationer det første døgn. Derfor påtænker han også at klage til den Europæiske Menneskerettighedsdomstol, siger advokaten til det statsejede nyhedsbureau Tass.

- I over 24 timer, hverken sov, spiste eller drak han noget, og han forstod intet af, hvad der foregik. Det er ren tortur, og vi vil derfor klage til Menneskerettighedsdomstolen, siger advokaten.

Står bag afsløringer om Moskvas viceborgmester

Ivan Golunov er kendt for sine journalistiske afsløringer, heriblandt en historie om låneinstitutter, som tvinger folk ud af deres hjem og en længere afsløring af, hvordan Moskvas viceborgmester gennem sin familie har opkøbt og tjent millioner på ejendomshandel.

Anholdelsen af Ivan Golunov bliver af flere uafhængige medier udlagt som seneste udvikling i den russiske stats forsøg på at stramme jerngrebet om ytringsfriheden.

De seneste år er flere journalister blevet dræbt eller er omkommet under mystiske omstændigheder, og senest har to nye lovforslag fået hård kritik fra blandt andet internationale menneskerettighedsorganisationer og PEN, som kalder dem "et voldsomt misbrug af bureaukratisk magt" samt en "kynisk undertrykkelse af det russiske folks forfatningsbeskyttede rettigheder."

Også FN's Menneskerettighedsråd appellerede til den russiske præsident med en opfordring til at forkaste lovene.

Lovene, der blev underskrevet af præsident Vladimir Putin i april, gør det strafbart at publicere onlinemateriale, der udviser manglende respekt for staten, officielle statslige symboler, forfatningen, ligesom det fremover kan straffes med op til 1,5 millioner rubler (knap 155.000 danske kroner) at sprede, hvad der defineres som "falske nyheder" online.

Vurderingen af, hvad der er falske nyheder, vil blive foretaget af Roskomnadzor, som er den statslige myndighed, der overvåger medierne.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk