Vrede politibetjente på gaden i Paris efter selvmordsbølge

Tusindvis af betjente går i dag på gaden i protest mod deres arbejdsvilkår.

51 franske politibetjente har begået selvmord i år. Tallet frygtes at stige markant op til jul. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

De kalder det ”Skammens Tæller” – den daglige opgørelse over antallet af selvmord hos den franske ordensmagt: Siden første januar 2019 har 51 politibetjente begået selvmord i Frankrig.

Det er, alene på årets første ni måneder, en massiv stigning i forhold til 2018, hvor 35 betjente begik selvmord ifølge det franske indenrigsministeriums opgørelse.

- Situationen er blevet katastrofal i det nationale politi, siger politikommissær Eric Roman til DR Nyheder.

Han er talsmand for fagforeningen France Police og peger på flere årsager til den høje selvmordsrate:

- Politiet mangler ressourcer, vi mangler management, og så er kollegerne slidt ned på grund af al det ekstra arbejde, særligt De Gule Vestes demonstrationer, der har betydet, at kollegerne har arbejdet to ud af tre weekender gennem snart et år.

De Gule Vestes demonstrationer har tæret på fransk politis ressourcer. (Foto: Zakaria Abdelkafi © Scanpix)

Derfor har tusindvis af franske betjente i dag sat hinanden stævne på Bastillepladsen i hjertet af Paris.

Sammen vil de gå gennem hovedstaden i dét, de kalder ’en vredesmarch’, for at skabe opmærksom om de arbejdsvilkår, som de franske politiforbund mener er årsagen til de mange selvmord.

Tårnhøj selvmordsrate

Sammenligner man med Danmark er forskellen massiv.

Den franske politistyrke, La Police Nationale, er ti gange større end den danske. Men den franske selvmordsrate hos politiet er 83 gange større end den danske.

Det viser en særkørsel fra Danmarks Statistik: På fem år har tre danske politiansatte begået selvmord.

Den franske indenrigsminister Christophe Castaner har iværksat tiltag for at bremse selvmordsbølgen. Men det er slet ikke nok, mener politibetjentenes fagforening. (Foto: Stephane De Sakutin © Scanpix)

I Frankrig har regeringen anført af indenrigsminister Christophe Castaner– i folkemunde kaldet ’Frankrigs Første-Strisser’ – forsøgt at bremse statistikken de seneste måneder.

Blandt andet har Indenrigsministeriet etableret en krisetelefon til pressede politiansatte og omstruktureret hele arbejdsrytmen, så mange politifolk får længere arbejdsdage, men til gengæld kan holde fri tre dage i træk hver anden weekend i stedet for hver sjette uge.

Fagforening: Langtfra nok

Men regeringens tiltag er ikke i nærheden af være nok, lyder det fra fagforeningen France Police.

De Gule Veste begyndte som en protestbevægelse mod en afgift på benzin sidste år. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

- Der skal langt mere drastiske midler i brug. Længere arbejdsdage og en krisetelefon, som ingen ringer til, får ikke ændret noget. Og vi er begyndt at se de første skilsmisser, som er udløst af alt overarbejdet og weekendarbejdet med særligt De Gule Veste, siger politikommissær Eric Roman.

- Det betyder, at en del nyskilte politifolk kommer til at være alene over julen. Og jeg vil desværre ikke være overrasket, hvis vi fra midten af december til midten af januar kommer til at opleve yderligere 10-15 selvmord, siger politikommissær Eric Roman.