Vrede rumænere laver største demonstration siden kommunismens fald

Op mod 300.000 mennesker demonstrerede mod den rumænske regerings dekret om at sænke straffen for korruption.

Flere hundrede tusinder af rumænere var onsdag på gaden for at protestere mod regeringens nye tiltag om at sænke straffen for korruption.

Demonstrationerne, der foregik på tværs af landet, var de største i Rumænien siden kommunismens fald i 1989. Det skriver nyhedsbureauet AFP.

Mellem 200.000 og 300.000 mennesker trodsede således minusgraderne for at vise deres utilfredshed med, at Rumæniens nye regering vil eftergive straffen i sager, hvor korruptionen ikke overstiger 330.000 kroner.

I hovedstaden, Bukarest, råbte demonstranterne "tyve" og "tilbagetrækning", og flere kastede flasker, kanonslag og sten mod politiet, som svarede igen med tåregas.

Enkelte betjente og demonstranter blev lettere såret.

Den rumænske regering, der kom til magten ved årsskiftet, vedtog tirsdag aften et nøddekret, hvor dømte og anklagede slipper med en lavere straf.

Dekretet blev udstedt i sidste uge af premierminister Sorin Grindeanus regering, der ledes af socialdemokraterne.

Ifølge nyhedsbureauet Reuters står adskillige rumænske lovgivere og borgmestre til at blive begunstiget af dekretet.

Og det er ikke kun borgerne i Rumænien, der er vrede over dekretet. Den rumænske regering får således også kritik af EU-Kommissionen.

- Kampen mod korruption er nødt til at blive fremmet, ikke afviklet. Vi følger den seneste udvikling i Rumænien med stor bekymring, lød det fra formanden for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, onsdag ifølge Reuters.

/ritzau/

Facebook
Twitter