Vrede srilankanere har fået nok af ’inkompetent styre’: Futter ministrenes huse af

Sri Lanka er ramt af den værste økonomiske krise i over 70 år.

Demonstranter satte ild til flere køretøjer tæt på den aftrådte premierministers officielle bolig. (Foto: © Ishara S. KODIKARA, AFP or licensors)

De seneste uger har Sri Lanka været præget af protester landet over, der skyldes den værste økonomiske krise siden landets uafhængighed.

Det fik mandag landets premierminister, Mahinda Rajapaksa, til at gå af, efter de ellers fredelige protester havde udviklet sig voldsomt.

Natten til tirsdag forsøgte demonstranter at trænge ind i den nu aftrådte premierministers officielle bolig, hvor han opholdt sig med sin familie.

Tungt bevæbnede styrker måtte eskortere familien fra hjemmet, og politiet affyrede advarselsskud og brugte tåregas for at holde demonstranterne væk. Imens blev benzinbomber kastet ind i bygningen og en bus lå på siden i flammer tæt på hjemmet.

Demonstranter satte ild til en bus tæt på den tidligere premierministers officielle bolig i hovedstaden Colombo. (Foto: © Ishara S. KODIKARA, AFP or licensors)

Efterfølgende gik vreden ud over flere huse, der tilhører medlemmer af regeringen og loyale tilhængere af Rajapaksa-familien.

I den sydlige del af Sri Lanka blev også et museum, der er dedikeret til Rajapaksa-familien, brændt til jorden, ifølge det lokale politi.

Sammenstødene endte med syv dødsfald og mere end 190 tilskadekomne.

Demonstranter satte ild til et hus, der tilhører en minister i den nu aftrådte premierministers regering. (Foto: © STRINGER)

Årsagen til vreden blandt demonstranterne skyldes, at Sri Lanka lige nu står i landets værste økonomiske krise siden sin uafhængighed i 1948.

Skyld i krisen er manglen på udenlandsk valuta, for uden den er Sri Lanka ikke i stand til at købe og betale for nødvendige varer såsom brændstof. Det har blandt andet ført til strømafbrydelser igennem flere uger, der har varet i op til 13 timer.

- Folk har ikke adgang til brændstof, strøm eller gas, så de kan lave mad. Sygehusene mangler medicin. Den økonomiske krise rammer folk hårdt, siger norske Iselin Frydenlund, der er lektor på Vitenskapelig Høyskole i Oslo.

Hun har blandt andet skrevet ph.d om buddhisme og vold under den srilankanske borgerkrig.

Den afgående premierminister, Mahinda Rajapaksa, har haft premierministerposten siden 2019, og flere af den tidligere premierministers brødre har ministerposter i regeringen.

Hans lillebror sidder dertil på den magtfulde præsidentpost.

Familien sidder altså stadig tungt på magten i Sri Lanka, selvom Mahinda Rajapaksa går af, og det interessante spørgsmål er ifølge Iselin Frydenlund, om det også vil få Sri Lankas præsident til at gå af, da det er ham, der sidder med den største magt i landet.

- Det, som folk ser nu, er, at Rajapaksa-dynastiet ikke er i stand til at løse Sri Lankas problemer. Borgerne kan se, at de har været dårlige til at forvalte økonomien, og at familien ikke er i stand til at styre landet, siger hun.

- Det er et inkompetent autoritært regime.

Værste økonomiske krise i over 70 år

I sidste uge meddelte finansministeren i Sri Lanka, Ali Sabry, at landet kun har 50 millioner dollar i reserve i udenlandsk valuta. På en måned bruger landet omkring 40 millioner dollar på alene at importere gas.

- Vores nation er bankerot, lød det fra W.H.K Wegapitiya, der er formand for Laugf Gas, der er en af landets største gasleverandører.

Ifølge Iselin Frydenlund er der flere faktorer, der spiller ind, når man ser på årsagen til den kriseramte økonomi i Sri Lanka.

- Det er en blanding af covid-pandemien, der afholdt turister fra at rejse, og at Rajapaksas regering sænkede skatten i landet, hvilket gør, at regeringen har haft færre penge at gøre godt med.

Turisme er en af de største indtægtskilder til udenlandsk valuta i Sri Lanka, og manglen af turister er derfor ifølge regeringen hovedårsag til, at krisen kradser.

Valget om at sænke skatten i landet betød også, at regeringen havde færre penge at købe udenlandsk valuta for.

Tidligere demonstrationer er foregået fredeligt, men det tog i går en voldsom drejning, da demonstranter for og imod regeringen endte i kampe, hvor syv mennesker mistede livet. (Foto: © Ishara S. KODIKARA, AFP or licensors)

Landet er meget afhængigt af import fra andre lande og importerer flere varer, end de eksporterer til udlandet. Det er med til at gøre regningen større, mens indkomsten fra eksporten er lav.

Hvilket altså nu er blevet et problem for regeringen, der ikke har nok penge til at indkøbe nødvendige varer.

Rajapaksa-familien bliver af demonstranterne beskyldt for ikke at have gjort nok for at forhindre krisen. Dertil beskylder demonstranterne også den tidligere premierminister for korruption, der ifølge dem bærer en del af skylden for landets økonomiske krise.

FN kritiserer den stigende vold

Siden marts har demonstranter gået fredeligt på gaden i protest mod den økonomiske krise, og der har ikke været så voldsomme sammenstød som i går.

- Det er svært at sige, hvorfor demonstrationen blev voldelig, men det kan være en blanding af flere årsager. I nogle tilfælde kan det være en vrede, der har opbygget sig over længere tid, der bryder ud, siger Iselin Frydenlund.

- I andre tilfælde ser vi, at regimet selv har mobiliseret voldelige demonstranter mod regime-kritikere, som har demonstreret fredeligt i mange uger.

Tilhængere af Sri Lankas regering ødelægger et telt, der tilhører demonstranter, der er imod regeringen. (Foto: © DINUKA LIYANAWATTE)

Situationen er ikke gået det internationale samfunds næse forbi.

Tidligere i dag kritiserede FN den voldelige udvikling i Sri Lanka og opfordrede regeringen til at stoppe eskalationen af vold i landet.

Det danske udenrigsministerium har også ændret sine rejsevejledninger, så de nu fraråder alle ikke nødvendige rejser til landet.

- Befolkningen reagerer meget stærkt på det her, hvilket vi ikke har set i lang tid, siger Iselin Frydenlund.