Vreden mod norsk politi ulmer stadig: De lyver jo

Her næsten et år efter terrorangrebet ulmer vreden mod det norske politi stadig hos nordmændene.

Campingejer Brede Johbråten er en af de nordmænd, der stadig mener, at politiet skulle have arbejdet hurtigere den 22. juli sidste år (Foto: Cecilie Kallestrup)

Her et år efter Anders Behring Breiviks terrorangreb, der dræbte 77 mennesker, ulmer vreden mod norsk politi stadig. Mange mener, at politiet kunne have handlet hurtigere, da meldingerne om skyderi på Utøya tikkede ind.

- Jeg vil driste mig til at sige, at de lyver, siger Brede Johbråthen, der ejer Uttvika Camping.

Campingpladsen ligger cirka 200 meter fra den kaj, hvor færgen MS Thorbjørn sejler til Utøya for AUF.

- Det, der har gjort os mest frustrerede er den handlingslammelse, politiet udviste. De opdigter deres egen sandhed, og den har ikke noget med det, der skete at gøre, siger han.

Havde mange både

Han hjalp selv mange af de skræmte unge, der svømmede i land fra øen. På campingpladsen gav han dem et varmt bad, tæpper og mad.

Brede Johbråthen siger også, at han ville have tilbudt politiet både fra sin bådudlejning den dag.

- De har sagt, at der ikke fandtes både, men det var der jo. Det værste er, at de ikke vil indrømme, at de ikke gjorde det godt nok, siger han.

Erkendte én fejl i retten

Norsk politi fik den første melding om skyderier på Utøya klokken 17.26 den 22. juli. Først klokken 18.27 anholdt de Breivik ude på øen.

I retten erkendte Terje Klevengen, der er indsatsleder i den norske beredskabsstyrke, Delta, beklage dele af aktionen den 22. juli. Her kom det nemlig frem, at der var problemer med en motor i den første båd, der sejlede til Utøya.

- Det er beklageligt. Det må ikke ske, og det skal ikke ske, men det gjorde det, sagde han i retten.

Retten har nedsat en kommission, der skal vurdere, om politiet kunne have ageret anderledes, da Breivik skød og dræbte 69 mennesker på Utøya den 22. juli.

Breivik roser politiet

Den samme dag i retssalen modtog politiet igen massiv kritik fra bistandsadvokaterne, der repræsenterede de omkring 900 efterladte, pårørende og overlevende. Men massemorderen selv tog politiet i forsvar:

- De opførte de sig optimalt, når man tænker på, at det var ferie, og at det var fredag. Jeg er toptrænet militært, og jeg har studeret politiets rutiner og responstid og våben. Politiet kunne ikke have gjort det bedre, sagde Breivik i retssalen i maj måned.

Kommissionen offentliggør deres konklusion den 13. august - 11 dage inden, dommen mod terroristen falder.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk