'Vulgært' og 'upassende': Madame Macrons nederdele skaber skandale

En underskriftsindsamling er i gang mod den franske præsidentfrues korte skørter.

Skandalen om Brigitte Macrons nederdele tog fart, da hendes mand tweetede dette billede af et møde med den pakistanske modtager af Nobels fredspris Malala Yousafzai. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Scanpix)

Det er ikke let at være præsidentfrue.

D’damer skal støtte deres magtfulde mænd, klippe snore over i én uendelighed, kysse babyer for snurrende tv-kameraer – og leve med, at deres tøj bliver kommenteret, vurderet og analyseret, som var roberne storpolitiske udspil af silke, chiffon og blonder.

I tilfældet Brigitte Macron er det nederdelene, den er gal med.

Den 64-årige franske præsidentfrue har skabt international modeskandale, fordi hun gerne og ofte fremviser sine lange ben med skørter, der ikke er meget længere end et halvt baguette.

Bling bling

Hjemme i Frankrig er en underskriftsindsamling nu i gang mod præsidentfruens ”upassende påklædning” og ”bling bling-kjoler”, som ”på det alvorligste kan skade Frankrigs image”.

Underskriftsindsamlingen er sat i værk efter FN’s generalforsamling i New York i sidste uge, hvor Brigitte Macron ankom sammen med sin mand til et møde med den unge Nobelprismodtager Malala Yousafzai i en sort Louis Vuitton 'mini jupe', lårkort nederdel, som tiltrak den internationale presses opmærksomhed og fik Twitter til at koge med reaktioner som ”for kort”, ”vulgært” og ”lidt mere værdighed, tak”.

Brigitte Macron vakte opsigt i New York med en sort nederdel og en hvid kjole. Se dem i billedserien:

  • Den sorte nederdel. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Scanpix)
  • Den sorte nederdel. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Scanpix)
  • Den hvide kjole. (Foto: © Eduardo Muñoz, Scanpix)
  • Den hvide kjole. (Foto: © LUDOVIC MARIN, Scanpix)
1 / 4

Mens den britiske avis The Observer nøjedes med at beskrive Madame Macrons dress som en ”meget parisisk garderobe”, mente det rumænske magasin OK!, at den franske præsidentfrues ”tøjstil nogle gange er upassende for en kvinde på 64 år.”

Længden på nederdelene var ikke det eneste, der tiltrak den internationale presses opmærksomhed ved FN’s generalforsamling.

En lys kjole med sorte blonder udløste denne overskrift i britiske Daily Express: ”Brigitte Macron viser sin BH i kæk titte-bøh blondekjole ved FN’s generalforsamling i New York”.

https://twitter.com/Daily_Express/status/910265009225138176?ref_src=twsrc%5Etfw

Debat om alder og køn

Hele sagen om #jupegate – "nederdelskandalen" – rejser en hed diskussion om både alder og kønsroller i Frankrig.

I det store franske store magasin Madame Figaro erklærer Nathalie Rozborski, direktør for det interntioanale trendbureau NellyRodi, at ”Brigitte Macron bærer til perfektion sin feminitet, sin kulturelle bagage og sin alder. Det er selvsikkerhed blandet med erfaring”.

Rozborski ser en stor forskel på Brigitte Maron og tidligere franske førstedamer som præsident Nicolas Sarkozys hustru, modellen og sangerinden Carla Bruni, og afdøde præsident Georges Pompidous hustru, juristen og filantropen Claude Pompidou:

”Det interessante er, at Brigitte Macron ikke har valgt mellem femininitet – Carla Bruni – eller viden – Claude Pompidou. Hun er begge dele på én gang, og det er meget positivt for magtfulde kvinder fra alle sociale lag, lige fra skoleinspektøren til virksomhedsdirektøren”.

Claude Pompidou og Carla Bruni. (© Getty Images)

Ikke en rockstjerne

Helt anderledes ser Madame Macrons ben ud for manden bag underskriftsindsamlingen, kunstneren og debattøren Thierry Paul Valette:

- Vi dømmer ikke hendes alder, hendes kompetencer eller hendes privatliv, skriver han i protesten, som 4.000 franskmænd foreløbig har underskrevet.

”Men Madame Macron er ikke en rockstjerne”, og ”præsidentielle begivenheder er ikke modeuger, de er ikke den røde løber til Cannesfestivalen”, mener Valette, som tilføjer, at førstedamers garderober er politisk kommunikation:

- Derfor skal Frankrig markere sig internationalt på vores politik, ikke på Madame Macrons kjoler.

Brigitte Macron og hunden Nemo tog sig i går således ud ved Élyséepalæet i Paris. (Foto: © Michel Euler, Scanpix)