Vulkan-aske skaber farlig luft på Bali: Advarsel er hævet til rødt niveau

På ferieøen i Indonesien breder en sky af partikler sig. Danske turister har fået en sikkerheds-SMS.

Der har spredt sig en askesky over dele af Bali, efter vulkanen Agung i går aftes igen gik i udbrud.

Asken har påvirket flytrafikken til den indonesiske turistø, og tusindvis er blevet evakueret fra en sikkerhedszone tættest på toppen af vulkanen, der ligger i den østlige del af Bali.

- Alt ophold i en radius på op til 7,5 kilometer fra toppen af vulkanen forbydes, og man skal straks evakuere, oplyser Indonesiens Forebyggelses- og Katastrofebureau (BNBP) i en officiel meddelelse.

Her står der, at advarselsniveauet er hævet fra 'orange' til 'rødt', som betyder, at muligheden for, at vulkanen går i udbrud igen, er "nært forestående".

Agung var også i udbrud i tirsdags, men udbruddet i går aftes resulterede i en større askesky, og Agung sendte en grå sky mindst 1.500 meter op i luften.

Askeskyen spreder sig i en sydøstlig retning med en hastighed på 18 kilometer i timen, oplyser BNPB. (© Google Maps / DR)

Danske turister har fået SMS

BNBP har ifølge BBC uddelt masker til befolkningen og turister for at beskytte mod den sundhedsskadelige luft, der er fuld af partikler. Billeder fra stedet viser en grå, tyk luft i nærheden af Agung.

- Turisme på Bali er stadig sikkert, på nær områderne i farezonen omkring Agung, oplyser BNBP i meddelelsen.

Der er lige nu danske turister på øen - rejsebureauet Spies har eksempelvis omkring 30 gæster på Bali.

- Vi har tilladt os at udvide sikkerhedszonen fra 7,5 kilometer til 12 kilometer. Det er sket med en SMS til gæsterne, skriver Spies i en besked til DR Nyheder.

Alle Spies' gæster på Bali er ifølge rejsebureauet i god behold, og de fleste bor langt væk fra udbrudszonen.

Askeskyen har ramt et område syd for vulkanen, blandt andet byerne Duda, Besakih, Sideman, Tirta Abang og Sebudi. Asken spreder sig i sydøstlig retning, oplyser BNBP.

  • En grå askesky spreder sig på ferieøen Bali. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • En grå askesky spreder sig på ferieøen Bali. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • En grå askesky spreder sig på ferieøen Bali. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
  • En grå askesky spreder sig på ferieøen Bali. (Foto: ANTARA FOTO © Scanpix)
1 / 4

Flere fly aflyst

Bali er en stor turistdestination, og den internationale lufthavn og de populære destinationer Kuta og Semiyak ligger omkring 70 kilometer fra vulkanen.

Flere flyafgange til Bali fra byer i Australien, Holland og Malaysia er blevet aflyst eller ændret på grund af vulkanudbruddet.

Internationale luftfartsselskaber har dog genoptaget flyvningerne til og fra Bali søndag morgen - selskaberne oplyser, at de følger situationen tæt, og at trafikken let kan blive påvirket igen.

Lige nu bor omkring 25.000 personer ifølge BBC i midlertidige shelters som følge af, at vulkanen gik i udbrud tidligere på året. Her flygtede over 140.000 personer på grund af risiko for nye udbrud.

Bali, der er kendt for sine strande og templer, er placeret i den såkaldte "ring af ild", der er et seismisk område, hvor vulkaner og jordskælv forekommer særligt hyppigt.

Sidste gang vulkanen gik i udbrud var i 1963. Dengang kostede udbruddet flere end 1000 mennesker livet.

Turisme udgør hjørnestenen i Balis økonomi, og sidste år tiltrak øen omkring fem millioner turister.

Opdateret 09:36 med oplysning fra Spies.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter