Vulkanen Bárðarbunga kan sprede ny askesky i Island

I Island holder myndighederne øje med voldsomme rystelser i vulkan, der kan være første tegn på udbrud.

Vulkanen Bárðarbunga ligger og ulmer under isen på gletsjeren Vatnajökull,d er ses på billedet her. (© Scanpix)

Det buldrer og skælver i Bárðarbunga - en af Islands største vulkaner.

Uroen i Bárðarbunga dyb kan betyde, at den er på vej i udbrud, og derfor er flere øjne end sædvanligt rettet mod vulkanen, der holder til under isen på gletsjeren Vatnajökull.

Hvis vulkanen går i udbrud, kan det nemlig betyde flodbølger, og at mange flyafgange bliver aflyst ligesom i 2010, hvor en askesky fra udbrud i vulkanen Eyjafjallajökull var skyld i, at 100.000 flyafgange blev sløjfet.

Uvished om udbrud

I Island sidder danske Rikke Pedersen, administrationschef på Nordisk Vulkanolgisk Institut, og følger tæt med i, hvad der foregår med magmaen og rystelserne i Bárðarbungas indre.

- Lige nu fortsætter småskælvene, som har stået på i to døgn. Magmaen bevæger sig, men ingen ved endnu, om det ender med et udbrud, eller det stopper i dybet, siger hun til DR Nyheder.

Siden midnat har der været omkring 250 rystelser, og niveauet for advarslen i forhold til vulkanen er i dag blevet hævet fra gul til orange, oplyser Icelandic Meteorological Office (Met Office).

Det indikerer "en øget eller stigende uro med større potentiale for udbrud".

Voldsommere skælv

Ifølge Rikke Pedersen kan det dog fortsat gå begge veje.

- Nogle mener, at det ikke vil føre til et udbrud, da jordskælvene foregår fem til 10 kilometer nede i dybet. Andre mener modsat, at fordi skælvene er så voldsomme, vil det netop give udbrud, siger hun.

Den sidste gruppe bider mærke i, at de mest voldsomme skælv er taget til i styrke. Det kraftigste er målt til 4,5 på Richter-skalaen i dag. Et så kraftigt skælv har ikke været målt i området siden 1996.

Risiko for flodbølger

Der bor ingen mennesker i nærheden af Bárðarbunga, men vejene i et stort område omkring vulkanen er spærret af.

Det er ikke så meget på grund af faren for lava - som magma skifter navn til, når det er nået op til overfladen - men risikoen for enorme flodbølger.

Hvis vulkanen går i udbrud, vil varmen nemlig smelte gigantiske masser af is på gletsjeren, som vil løbe nedad.

- Og det kommer til at gå rigtig stærkt! Så det vil være alt for sent at gå ud og evakuere og spærre af, når ved vi, at udbruddet er igang, siger Rikke Pedersen.

Bárðarbungas sidste udbrud foregik fra juni til oktober i 1910.

FacebookTwitter