VW-skandale: 11 millioner dieselbiler har omstridt software

Den tyske bilfabrikant oplyser nu, at flere biler end først antaget har fået installeret omstridt miljøsoftware.

Volkswagen er endt i en større skandale. (Foto: Stefan Wermuth © Scanpix)

Mere end 11 millioner biler fra tyske Volkswagen har fået installeret den software, der gør det muligt at få dem til at forurene mindre, når de bliver miljøtestet af myndighederne.

Det erkender den tyske bilgigant nu.

- Vi arbejder intenst på at fjerne disse afvigelser gennem tekniske foranstaltninger, lyder det i den pressemeddelelse fra Europas største bilproducent.

Sætter penge til side

Sagen begyndte at rulle i slutningen af sidste uge, efter det amerikanske miljøagentur, EPA, beskyldte VW for at have fusket med software i forbindelse med udslip af giftstoffer fra VW-dieselbiler.

Softwaren gør, at bilerne skifter over til en anden og mere skånsom forbrændingsmetode, når de er under myndighedernes lup. Omvendt stiger udledningen af de sundhedsskadelige NOx-gasser, når bilerne kører i den almindelige trafik.

Sagen har nu fået VW til at sætte 6,5 milliarder euro - hvilket svarer til 48 milliarder kroner - til side sagen, skriver Ritzau.

Beløbet vil ifølge nyhedsbureauet figurere i regnskabet for tredje kvartal, og det betyder, at Volkswagen justerer sine forventningerne tilsvarende.

Bøde på vej

Michael Horn, der er administrerende direktør for Volkswagen i USA, sagde mandag aften, at VW "fuldstændig har klokket i det".

Sagen kan også komme til at koste den tyske bilproducent et betragteligt milliardbeløb.

Det amerikanske miljøgentur truer nu Volkswagen med en bøde på op til 18 milliarder dollar – næsten 120 milliarder kroner – og det amerikanske justitsministerium indledt en efterforskning af sagen.

Derudover er VW-aktien i de seneste dage styrtdykket som følge af sagen.

Mandag faldt den ifølge Ritzau 18,6 procent, og efter den tyske børs åbnede tirsdag formiddag, er aktien indtil nu dykket med omkring syv procent.