Wagner-afhopper har søgt asyl i Norge: Bør bytte sin viden for vidnebeskyttelse

En russisk mand krydsede den norsk-russiske grænse. Han hævder at være afhopper fra den russiske Wagner-gruppe.

Wagner-gruppens hovedkvarter i Skt. Petersborg. (Arkivfoto) (Foto: © IGOR RUSSAK, Ritzau Scanpix)

Natten til fredag krydsede Andrej Medvedev grænsen til Norge fra Rusland.

Han hævder, at han er afhopper fra Wagner-gruppen, for hvem han gjorde tjeneste i Ukraine. Norges politi og grænsemyndigheder har anholdt Medvedev, som efterfølgende har søgt asyl i Norge.

Gennem sin norske advokat, Brynjulf Risnes, og et interview med den russiske menneskerettighedsorganisation gulagu.net fortæller Medvedev, at han har været vidne til krigsforbrydelser i krigen i Ukraine.

Han skulle også være klar til at fortælle relevante myndigheder om det.

- Nu er han meget træt. Men han er indstillet på at samarbejde og hjælpe til med at få dem, der har begået krigsforbrydelser, dømt, siger Brynjulf Risnes til NRK.

Ifølge Wagner-gruppen har Medvedev norsk statsborgerskab, var en del af en norsk enhed i Wagner-gruppen, og skal betragtes som farlig, fortæller gruppen til det norske medie Aftenposten.

- Han burde retsforfølges for at torturere krigsfanger. Vi har materiale, der beviser, hvad han har gjort, lyder det fra Wagner-gruppen.

Ifølge Medvedevs advokat skal det undersøges, om Medvedev overhovedet er den, han udgiver sig for, og om han taler sandt.

- Det er klart, at han også vil blive undersøgt både i forhold til, om han taler sandt, og om han har gjort noget, som er ulovligt. Han mener selv, at han ikke har. Han har bare udført ordrer og ikke haft nogen kontakt med civile i forbindelse med krigshandlingerne, siger Brynjulf Risnes til det norske medie VG.

Ekspert: Forventelig reaktion fra Wagner

Ifølge Niklas Møller Rendboe, som er projektforsker ved Forsvarsakademiet og har skrevet speciale om Wagner-gruppen, er reaktionen fra Wagner-gruppen ganske forventelig.

- Wagner er meget en til en, hvad man forventer i den her type sager. De modsiger, når de mener, de har en interesse i det. Alle, der forråder dem, er selvfølgelig løgnere og så videre. Det er lige, som man kan forvente, siger Niklas Møller Rendboe.

Ifølge Niklas Møller Rendboe er det spændende, at Medvedev angiveligt havde en relation til Jevgenij Nuzhin, der blev dræbt på brutal vis med en hammer sidste år, fordi han deserterede fra Wagner-gruppen.

- Medvedev har på et eller andet tidspunkt stået i et kommandoforhold til Jevgenij Nuzhin og været hans leder. Nogle kilder melder, at han faktisk forsøgte at hjælpe Nuzhin med at flygte. Det lykkedes så ikke for Nuzhin, og på et tidspunkt har Medvedev fundet ud af, at han også skulle væk.

- Det er det, der gør det spektakulært, siger Niklas Møller Rendboe.

Skal bytte sit udsagn for vidnebeskyttelse

Niklas Møller Rendboe forventer, at Medvedev utvivlsomt kan bibringe viden om Wagner-gruppen og krigen i Ukraine til de relevante myndigheder.

Mens Medvedev måske ikke har data om Wagner-gruppen, som diverse efterretningstjenester ikke allerede er i besiddelse af, så kan han bidrage med mere end det, påpeger Niklas Møller Rendboe.

Manden som efter sigende er Andrej Medvedev, som angiveligt er afhopper fra Wagner-gruppen, talte med sin advokat, Brynjulf Risnes, søndag aften. (Foto: © GULAGU. NET, Ritzau Scanpix)

- Det er en person, som kan stille sig ved dataen og sige, hvad der foregår og give en kvalitativ dybde, som der måske mangler, når man bare opsnapper kommunikéer, siger han.

Der er en del efterretningstjenester, som må formodes at være interesseret i, hvad Medvedev har af vidnesbyrd, pointerer Niklas Møller Rendboe.

- Det skulle næsten overraske mig, hvis vi hører ret meget mere. Det ville være oplagt for ham at gå ind i en form for vidnebeskyttelse i bytte for, hvad han give.

Er han i fare?

- Ja, det må man formode, at han er.

- Vi ved, at Wagner i sine unge dage i høj grad var et projekt lavet af GRU-folk, altså Ruslands militære efterretningstjeneste, og vi ved, at når de opererer på krigsskuepladsen, så er det med direkte ordrer fra det russiske militær og efterretningstjenester.

- Men Medvedevs fortælling udbygger alligevel, hvor mange af dem, der aktivt stadig er efterretningsagenter og sikkerhedsstyrker, som stadig er ansat i både det russiske system og Wagner. Hvis man gør sig fjender med dem, så gør man sig fjender med nogen, der har meget stærke kapabiliteter udi eventuelt at myrde afhoppere, siger Niklas Møller Rendboe.

Medvedev skrev en fire måneder lang kontrakt med Wagner-gruppen i sommer, fortæller hans advokat, men da han ankom til Ukraine, forsøgte han hurtigt at finde en udvej. Han var leder for en Wagner-enhed, og han var en del af kampene omkring den ukrainske by Bakhmut.

Ifølge NRK meldte han sig ind i Wagner-gruppen, da han blev løsladt fra fængslet efter en dom for tyveri. Men han besluttede sig for at afhoppe, da han kom til Ukraine og oplevede krigen, som han ikke var blevet retvisende informeret om i Rusland.