Wagner-gruppen hævder at have erobret hele Bakhmut, men ekspert tvivler på udlægningen

Militæranalytiker mener ikke, det er troværdigt i lyset af ukrainske meldinger og tidligere russiske udtalelser.

Wagner-gruppens leder, Jevgenij Prigozjin, siger i en video, at hans tropper har fuld kontrol over Bakhmut. (Foto: © PRESS SERVICE OF CONCORD, Ritzau Scanpix)

- I dag klokken 12 var hele Bakhmut erobret.

- Vi indtog byen fuldstændigt fra hus til hus.

Sådan lød det i eftermiddag fra lederen af den frygtede russiske lejehær Wagner-gruppen, Jevgenij Prigozjin.

Meldingen blev prompte afvist af det ukrainske militær, som holder fast i, at kampene i byen fortsætter.

Også den ukrainske viceforsvarsminister Hanna Maliar afviser, at russiske styrker har erobret hele byen. Men hun medgiver, at situationen er svær.

- Voldsomme kampe i Bakhmut. Situationen er kritisk, skriver hun på beskedtjenesten Telegram.

- På nuværende tidspunkt kontrollerer vores forsvarere nogle industri- og infrastrukturfaciliteter i området, skriver hun desuden.

Ekspert tvivler på erobret Bakhmut

Dagens udmelding fra Wagner-chefen kommer efter meldinger om ukrainsk fremgang i nærområdet, og så sent som i går sagde Prigozjin, at en snarlig erobring af Bakhmut var usandsynlig.

Tidligere på ugen afviste han desuden det russiske forsvarsministeriums påstand om, at den russiske hær havde fremgang i området.

Det var ligeledes Prigozjin, som i begyndelsen af denne måned sagde, at hans tropper ville forlade Bakhmut 10. maj - som bekendt ikke skete.

Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militæranalytiker ved Forsvarsakademiet, tvivler på Wagner-lederens udmelding.

- Jeg synes ikke, det virker overbevisende, men man kan selvfølgelig aldrig udelukke det, siger han.

- Vi har ikke set verificerede informationer, der bekræfter det.

Her kan I se noget af videoen, som Prigozjin selv har delt. DR Nyheder kan ikke selvstændigt verificere datoen eller placeringen for optagelsen:

Man kan undre sig over, at der på relativt kort tid kan komme mange modsatrettede meldinger fra russisk side om den samme by.

Ifølge militæranalytikeren, så kan det være et forsøg på at sende "falske signaler" ud, som har været en del af krigen fra start.

- Man kunne måske forestille sig, at Wagner-gruppen ville sige, at der ikke er nogen fremgang for på den måde at få fjenden til at sænke paraderne, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Han kalder det et forsøg på at skabe "strategisk forvirring".

- Ukraine gjorde det samme sidste år, hvor de blev ved med at sige, at de angriber ved Kherson. Det blev de ved med at sige så meget, at russerne begyndte at tro på det, og så angreb de et helt andet sted.

'Kødhakkeren' har strategisk og symbolsk værdi

Kampene om Bakhmut har været krigens hidtil længste og blodigste, og byen har fået tilnavnet kødhakkeren.

- Ukraine har jo forsøgt at holde byen for dels at nedslide de russiske styrker, der er kastet ind, og samtidig vil de undgå, at der sker et gennembrud i fronten, så russerne får frit løb til at erobre resten af Luhansk-regionen, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Han slår samtidig fast, at byen også har fået en stor symbolsk værdi, da konflikten i byen har varet så længe. Det er et sted, man over tid har lagt mange kræfter i, fortæller militæranalytikeren.

Tilbage i februar udsendte det russiske statsmedie RIA disse dronebilleder af det sønderbombede Bakhmut:

Han slår dog fast, at byens strategiske værdi ikke er så stor, at det er der, ukrainerne har lagt deres hovedindsats.

- Det her er noget, de gør med deres venstre hånd.

- Samtidig med de forsøger at bevare deres kampkraft til at iværksætte en større sommeroffensiv på et senere tidspunkt, og det er det, vi venter på nu, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

De seneste ni måneder har været spekulationer om en snarlig russisk erobring, men ukrainske styrker har talrige gange formået at bevare små lommer i den sønderskudte by.

Men mens der af flere omgange har været tvivl om den endelige erobring af Bakhmut, så er der absolut ingen tvivl om, at kampene om byen har skabt enorme ødelæggelser.

Det kan blandt andet ses på disse billeder fra det amerikanske satellitfirma Maxar, der viser, hvordan Bakhmut så ud fra oven henholdsvis 8. maj 2022 og 15. maj 2023.

Sammenlign billederne, og se forskellen ved at trække pilen i midten enten til højre eller venstre:

Her ses Bakhmut for oven. (Foto: © Satellite image ©2023 Maxar Technologies, Maxar Technologies / Foto: © Satellite image ©2023 Maxar Technologies, Maxar Technologies)

I videoen annoncerer Prigozjin denne gang, at han vil trække sine tropper ud af byen og overlade den til den russiske hær den 25. maj.

- Det har han før sagt, at han ville gøre, og jeg vil se det, før jeg tror det, siger Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

Krigsfotograf Jan Grarup har tilbragt ti dage i Bakhmut. Hør ham fortælle om krigens voldsomme brutalitet via linket nedenfor, eller tryk her.