Whistleblower: Trump-administrationen tillod grove brud på sikkerheden i Det Hvide Hus

Ifølge en medarbejder i Det Hvide Hus, har omkring 25 personer fået adgang til stærkt fortrolige oplysninger - selvom de slet ikke burde.

Trump-administrationen skulle, ifølge whistlebloweren, have godkendt Ivanka Trumps sikkerhedsgodkendelse til Det Hvide Hus - selvom hun blev nægtet det i første omgang. (Foto: LEAH MILLIS © Scanpix)

Cirka 25 personer har fået adgang til tophemmelige informationer i Det Hvide Hus, selvom de i første omgang fik afvist deres sikkerhedsgodkendelse "på grund af frygten for den nationale sikkerhed."

Den beskyldning kommer fra Tricia Newbold, der i 18 år har arbejdet som sikkerhedsrådgiver for både Demokratiske og Republikanske regeringer.

Den 23. marts blev hun interviewet af Kongressens tilsynsudvalg, der er ledet af Demokraterne.

Her fortalte hun, at hun havde lavet en liste med cirka 25 personer, der af forskellige årsager havde fået afslag på en sikkerhedsgodkendelse.

På listen er blandt andre præsident Donald Trumps datter, Ivanka Trump, og svigersøn Jared Kushner.

Ifølge Tricia Newbold tilsidesatte højtstående medarbejdere i Det Hvide Hus afvisningerne og gav personerne på listen en godkendelse alligevel.

- Burde alarmere alle amerikanere

En sikkerhedsgodkendelse til Det Hvide Hus giver blandt andet adgang til præsidentens daglige briefing - der betragtes som et sted, hvor nogle af de dybeste amerikanske hemmeligheder deles.

Det Hvide Hus har indtil videre ikke kommenteret beskyldningerne om "grove brud på sikkerheden", som Tricia Newbold fremsætter i interviewet.

- Jeg ville hverken gøre mig selv, mit land eller mine børn en tjeneste, hvis jeg ikke gjorde noget - vel vidende, at det kunne gå ud over landets sikkerhed, siger hun i det udskrevne interview.

Ifølge CNN siger formanden for tilsynsudvalget, demokraten Elijah Cummings, at man som en del af undersøgelsen af anklagerne, vil stævne flere embedsmænd i Det Hvide Hus.

- Det her burde alarmere alle amerikanere, siger han til CNN.

- Vi har med personer at gøre, som har fået adgang til de største hemmeligheder i verden - selvom de ikke skulle have haft det.

Ifølge CNN beskylder republikaneren Jim Jordan, der også er medlem af tilsynsudvalget, Demokraterne for at "håndplukke" informationer fra interviewet med Tricia Newbold.

Han kalder sagen for et angreb, der udelukkende har til formål at skade Det Hvide Hus.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk