WHO-chef genovervejer nu Mugabe som goodwill-ambassadør

Verdenssundhedsorganisationen WHOs generaldirektør siger, at han er lydhør for kritik.

Zimbabwes præsident Robert Mugabe er med sine 93 år den ældste nulevende regeringsleder i verden. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Efter forbløffelse og fordømmelser verden over er verdenssundhedsorganisationen WHO nu klar til en U-vending i sagen om udnævnelsen af Zimbabwes præsident til ny goodwill-ambassadør.

Robert Mugabes mangeårige styre er igen og igen blevet forbundet med grove overtrædelser af menneskerettighederne og valgsvindel.

Derfor er det faldet mange i det internationale samfund for brystet, at den 93-årige Mugabe stod til at blive tilbudt et så ærefuldt hverv. Men her til aften skriver WHO-generaldirektør Tedros Adhanom Ghebreyesus på Twitter, at han vil genoverveje udnævnelsen.

- Jeg lytter. Jeg hører jeres bekymringer. Genovervejer vores tilgang i lyset af WHO's værdier. Jeg vil udsende en erklæring snarest muligt.

Fordømmelse verden over

Mugabe, der har været ved magten i Zimbabwe i 30 år, er senest blevet kritiseret på hjemmefronten for at rejse til udlandet for at modtage hospitalsbehandling, mens økonomien i hans hjemland er ved at falde fra hinanden.

Samtidig er Zimbabwe underlagt amerikanske sanktioner på baggrund af overtrædelser af menneskerettighederne. USA har derfor kaldt udnævnelsen af Mugabe som goodwill-ambassadør for "skuffende", skriver AP.

- Denne udnævnelse er tydeligvis i modstrid med USA's idealer omkring respekt for menneskerettigheder og menneskelig værdighed, lyder det i en udtalelse fra det amerikanske udenrigsministerium.

Irland er en anden nation, der har officielt har taget afstand fra Robert Mugabes nye titel.

- Fornærmende, bizart, lyder det fra Irlands sundhedsminister Simon Harris.

Organisationer tager dyb afstand

Fra sundheds- og menneskerettighedsorganisationer lyder der tilsvarende fordømmelse og forundring over WHO's manglende situationsfornemmelse. 25 organisationer skriver i en fælles pressemeddelelse, at udnævnelsen har affødt "forfærdelse og dyb bekymring".

- Robert Mugabe fejler på alle måder i forhold til de værdier, WHO burde stå for, lyder det fra Jeremy Farrar, direktør for Wellcome Trust, der er en britisk velgørenhedsorganisation.

Zimbabwes regering har ikke kommenteret udnævnelsen af præsidenten. Men den statsejede avis Zimbabwe Herald har på forsiden bragt historien "En ny fjer i præsidentens hat".