WHO efter amerikanske beskyldninger mod Kina: Vi vil se beviser

Verdenssundhedsorganisationen har ikke set beviser for, at coronavirusset er menneskeskabt.

- Vi har ikke modtaget nogen beviser fra USA's regering om den påståede oprindelse af virusset. Så fra vores perspektiv er det stadig spekulation.

Sådan lyder ordene fra Michael Ryan, direktør i WHO's akutberedskab.

Udmeldingen fra WHO kommer, efter at USA i den seneste tid flere gange har åbnet for, at coronavirusset muligvis stammer fra et kinesisk laboratorium.

I søndags sagde den amerikanske udenrigsminister, Mike Pompeo, eksempelvis, at "der er en betydelig mængde bevismateriale for, at det her stammer fra et laboratorie i Wuhan".

Også præsident Donald Trump har udtalt, at han har set beviser for, at virusset ikke stammer fra det efterhånden berygtede dyremarked i Wuhan, men derimod fra byens virologiske institut.

Findes bevismaterialet, så er det i hvert fald ikke noget, som amerikanerne har delt, lyder det fra WHO.

- Virussets oprindelse er meget vigtig offentlig sundhedsinformation for fremtidig kontrol. Så hvis data findes, må USA's regering afgøre, om og hvordan det kan deles, siger Michael Ryan, der peger på, at det er svært for organisationen "at operere i et informationsvakuum".

Hård tone

WHO-direktøren understreger, at det er vigtigt at lære af de kinesiske forskeres data og dele viden for at finde svar sammen, skriver The Guardian. I den forbindelse advarer han mod at politisere emnet.

Hvis det udvikler sig til "aggressiv efterforskning af forseelser, bliver det meget mere svært at arbejde med", lyder advarslen fra Ryan.

Tonen mellem Kina og USA har været spids i den seneste tid, hvor kinesisk stats-tv eksempelvis har beskrevet Pompeos beskyldninger som "sindssyge og undvigende", skriver The Guardian.

- Onde Pompeo (USA's udenrigsminister, red.) spyr hensynsløst gift og spreder løgne, lød det i går i en leder i det statsstyrede kinesiske medie CCTV.

Både USA's ledende sundhedsekspert, Anthony Fauci, og WHO's førende coronaekspert, Maria Van Kerkhove, har i de seneste dage peget på, at beviserne kraftigt peger i retning af, at coronavirusset er af naturlig oprindelse.

Det meget omtalte Institut for Virologi i Wuhan. (Foto: Hector retamal © Scanpix)

Kina beskyldes for at tie

Flere lande har i den seneste tid trodset Kina og krævet en international undersøgelse af coronaudbruddet - herunder Australien.

I weekenden skrev det australske medie The Daily Telegraph om et efterretningsmæssigt samarbejde mellem Australien, USA, Storbritannien, Canada og New Zealand, der efter sigende har undersøgt coronaudbruddet.

Ifølge avisen, som er ejet af den kontroversielle mediemogul Rupert Murdoch, er de fem landes efterretningstjenester nået frem til, at Kina bevidst hemmeligholdte eller destruerede beviser om virusudbruddet i et "angreb på international gennemsigtighed" med titusinder af dødsfald til følge.

Der er ifølge avisen tale om et 15 sider langt dokument, der lægger fundamentet for en sag mod Kina, der beskyldes for at have handlet forsømmeligt ved blandt andet at ødelægge beviser, lukke munden på læger, der forsøgte at slå alarm, og stå bag "dødbringende benægtelse af transmission mellem mennesker".

Australien er ikke overbevist

The Daily Telegraph har i de seneste dage sat fokus på Wuhans virologiske institut og dens eksperimenter med flagermus, som efter sigende "bekymrede vestlige regeringer".

Ifølge avisen sætter det 15 sider lange dokument blandt andet fokus på en kinesisk forsker fra laboratoriet, der efter sigende er forsvundet sporløst, hvilket har ført til spekulationer om, at hun var Kinas patient nul.

Historien har fået Global Times - et af Kinas mest nationalistiske talerør - til at lange ud efter australske medier, som beskyldes for at være farvede i deres dækning af Kina.

Også den britiske avis The Guardian stiller spørgsmålstegn ved rapporteringen og beretter, at det 15 sider lange dokument muligvis ikke bygger på efterretningsarbejde.

Så sent som i dag har den australske premierminister, Scott Morrison, udtalt, at han mener, at det mest sandsynlige arnested for coronavirus er det meget omtalte marked i Wuhan.

Ifølge The Daily Telegraph mener den australske regering, at der er fem procents sandsynlighed for, at coronapandemien skyldes et udslip fra et kinesisk laboratorium.

Facebook
Twitter