WHO efter mæslingeudbrud: Maksimer indsats med vacciner

Mæslinge-udbrud øger vigtigheden af vacciner. Myndighederne må lægge maksimalt pres, siger WHO.

Mæslinger kan give udslæt, der ligner lyserøde pletter. Udslættet starter typisk ved ørerne og breder sig derefter. (Foto: Mie Hvidkjær © DR Nyheder)

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, har konstateret en markant stigning af antallet af mæslinge-tilfælde i Europa.

Derfor bør sundhedsmyndighederne i Europa gøre alt i deres magt for at få udbredt vacciner mod mæslinger så meget som muligt, lyder opfordringen fra organisationen.

- De enkelte landes myndigheder bør maksimere deres indsats for at opnå eller opretholde en dækning på 95 procent af befolkningen, der har fået to doser mæslinge-vaccine, for at forhindre spredning, skriver WHO på sin hjemmeside.

Alene i januar 2017 er der registreret over 500 tilfælde af mæslinger i Europa.

Doktor Zsuzanna Jakab, der er regional direktør for WHO i Europa, advarer om, at der i lande, hvor under 95 procent af befolkningen er vaccineret, er en forøget risiko for "store udbrud" af mæslinger.

- Der vil fortsat være udbrud i Europa og alle andre steder, indtil landene når det niveau af immunisering, der er nødvendigt for komplet at beskytte deres befolkning, siger hun i en pressemeddelelse.

Tallene fra januar er de seneste, der er opgjort for WHO. De viser, at der er rapporteret tre tilfælde i Danmark siden februar sidste år.

I alt 14 lande får en direkte opfordring fra WHO til at gøre noget ved spredningen af mæslinger. Resten af landene bedes holde paraderne oppe i kampen mod spredningen.

/ritzau/