WHO: Frygt for zika-smitte i Asien

Det myggebårne zikavirus er fundet i 70 lande - deraf 19 lande i Asien. Og det bekymrer WHO.

Sygeplejersker sætter en net over en hospitalsseng i Farrer Park-hospitalet i Singapore. (Foto: Edgar Su © Scanpix)

Zikavirus er efter alt at dømme ved at blive spredt i Asien, siger Verdenssundhedsorganisationen WHO i en advarsel, efter at der er meldt om hundredvis af tilfælde i Singapore.

I Thailand er to nyfødte blevet diagnosticeret med den sjældne sygdom mikroencefali, der knyttes til zikavirus. Sygdommen gør, at et barns hoved bliver unormalt lille, og dets hjerne ikke udvikles optimalt.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Se Tema

- Det myggebårne virus er blevet fundet i 70 af verdens lande - deraf 19 lande i Asiens stillehavsregion, siger WHO's direktør for sundhedssikkerhed, Li Ailan.

Ifølge en WHO-rapport er det yderst sandsynligt, at virusset spredes yderligere i regionen, som omfatter Kina, Japan, Australien samt de fleste lande og øer i det sydøstlige Asien.

Der har været registreret over 400 tilfælde af zika i Singapore, mens der i Vietnam, Filippinerne og Malaysia har været rapporteret om mindre end 20 tilfælde i hvert af landene.

WHO's direktør, Margaret Chan, siger, at politiske ledere i regionen har udtrykt bekymring over udviklingen, og de siger, at sundhedsmyndighederne og eksperter stadig er usikre på, hvordan situationen skal håndteres.

/ritzau/