WHO giver millioner af doser H1N1-vaccine til u-lande

180 millioner doser af vestens overskydende H1N1-vaccine gives lige nu til WHO, der deler dem ud i 95 lande, som er sårbare over for pandemien.

(© Scanpix)

180 millioner doser af vestens overskydende H1N1-vaccine gives lige nu til WHO, der deler dem ud i 95 lande, som er sårbare over for pandemien.

Afghanistan, Aserbajdsjan og Mongoliet er blandt de 35 lande, der har bedt om de gratis vacciner og skrevet under på, at de udvikler en national pandemiplan, skriver Dagbladet information.

Hjertekarsygdomme er den største trussel

De gratis vacciner møder dog kritik fra flere eksperter. Når WHO skaffer sig af med de kæmpe lagre af vacciner, gør de sig samtidig fri af en politisk dårlig sag, lyder det blandt andet fra Tom Jefferson, epidemiolog ved det uafhængige forskningsinstitut, Cochrane Centre.

- Hvorfor giver de overhovedet vaccinerne til udviklingslandene? Pandemien er afblæst i store dele af verden. Den største trussel i de fattige lande lige nu er hjertekarsygdomme, mens virus kommer meget langt nede på listen. Hvad er den lægelige begrundelse for at donere 180 millioner doser væk?

Millioner af overskudsdoser

Medlemslande ligger inde med millioner af doser H1N1-vaccine på grund af kontrakter med vaccineproducenterne, der blev indgået før pandemien brød ud, og dermed før man kendte til pandemiens omfang.

Frankrig købte 94 millioner doser og har til dato kun brugt tre millioner doser, mens Storbritannien købte 60 millioner doser.

Af dem har de brugt godt fem millioner. Norge og Tyskland har besluttet at donere vaccinen til lande, der ikke selv har mulighed for at købe vaccinerne, skriver Information.