Tema Zikavirus

WHO: Gravide bør ikke rejse til lande med zikaudbrud

WHO råder kvinder, hvis sexpartnere har rejst i lande med zika-smitte, til at undgå usikker sex under graviditet.

Margaret Chan, direktør i WHO, advarer gravide mod at rejse til lande med udbrud af zika-virus. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, fraråder gravide at rejse til områder, hvor der aktuelt er udbrud af zikavirus, som mistænkes at kunne medføre alvorlige skader på fostre.

Ifølge WHO er seksuel overførsel af smitten "relativt almindelig".

- Gravide kvinder, hvis sexpartnere bor eller rejser i områder med udbrud af zikavirus, bør anvende prævention eller afholde sig fra sex under graviditeten, lyder det fra WHO.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

På et pressemøde i FN-organisationen siger direktør Margaret Chan, at der er meldinger om smittede i alle verdensdele.

Amerikanske sundhedsmyndigheder har allerede frarådet gravide at rejse til Brasilien i forbindelse med sommerens OL i Rio de Janeiro.

Studier peger i retning af sammenhængen mellem zikavirus og unormalt små hoveder og hjerner hos nyfødte, men det er endnu ikke videnskabeligt bevist ifølge WHO.

/ritzau/