WHO har nået mange af sine ebola-mål

WHO satte sig en række milepæle i kampen mod ebola, som skulle nås inden 1. december, og alt er stort set lykkedes.

Billedet her er fra undersøgelsen af en ebola-patient i Sierra Leone, som er det eneste sted, der endnu ikke lever op til WHO's mål. (Foto: CARL DE SOUZA © Scanpix)

Det går fremad i kampen mod ebola.

Selvom der stadig registreres nye tilfælde, og dødstallet fra udbruddet nærmer sig 6.000 personer, melder både Liberia og Guinea om knækkede kurver, og også WHO's mål er ved at være nået.

Verdenssundhedsorganisationen havde sat sig to specifikke mål til 1. december - dels skulle 70 procent af patienterne i Sierra Leone, Liberia og Guinea være i isolering og under behandling, og dels skulle 70 procent af dødsofrene begraves under sikre omstændigheder.

Går fremad alle steder

Målene for sikre begravelser er ifølge BBC nået i alle tre lande, mens det kun er i Sierra Leone, hvor det endnu ikke er lykkedes at isolere og behandle syv ud af ti nye tilfælde.

Og selv i Sierra Leone er der kun tale om få områder, hvor de ikke har nået målet.

- Det enorme spænd mellem sygdommens niveau og vores evne til at overkomme den, er blevet markant mindre. Vi er et helt andet sted end for 60 dage siden, siger WHO's doktor Bruce Aylward, der er hovedansvarlig for indsatsen.

Doktor Bruce Aylward fra WHO giver især en stor indsats emd at uddanne kvalificerede begravelseshold æren for, at ebola-indsatsen går i den rigtige retning. (Foto: DENIS BALIBOUSE © Scanpix)

Stadig 'enorm' risiko for spredning

Bruce Aylward understregede imidlertid også, at der er meget langt igen, før ebola er helt nedkæmpet, og at den nuværende indsats fortsat ikke er god nok til at nå målet.

Samtidig advarede FN's udsending, Tony Banbury, om, at risikoen for, at virusset spreder sig til nye områder og nye lande stadig er 'enorm'.

- Det kan sprede sig i denne region, men nogen kunne også stige på et fly til Asien, Latinamerika, Nordamerika eller Europa. Derfor er det så vigtigt at nå ned på nul tilfælde så hurtigt som muligt, sagde han mandag i Sierra Leones hovedstad, Freetown.

Det seneste officielle dødstal for ebola-udbruddet, der har hærget i omkring et år, er 5.689. Tallet var i nogle dage tæt på 7.000, men det viste sig, at der var en optællingsfejl, som havde ført til, at 1.200 personer var blevet fejlagtigt listet som ebola-ofre.

Facebook
Twitter