Tema Zikavirus

WHO holder krisemøde om zika-virus

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter mange tilfælde af den myggebårne zikavirus og indkalder til krisemøde.

Zika-virus giver influenzasymptomer, men den er farlig for gravide kvinder, fordi nyfødte kan få en hjerneskade. (Foto: Marvin Recinos © Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen WHO frygter mange tilfælde af den myggebårne zikavirus og indkalder derfor til krisemøde i Genéve 1. februar, skriver Reuters.

- Zika spreder sig nu eksplosivt, siger WHO-leder Margaret Chan, som i dag har stået i spidsen for et møde medlemsstaterne.

- Truslen fra sygdommen er gået fra en mildere trussel til 'alarmerende proportioner', og der skal tages stilling til passende internationale foranstaltninger, siger hun.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Zikavirus regnes ikke i sig selv som meget farlig for patienten. Men virus er under kraftig mistanke for at kunne give alvorlige fosterskader, hvis patienten er gravid. I Syd- og Mellemamerika er der således blevet født mange børn med for lille hovedudvikling.

I alt 27 lande, hvor aedes-myggene er udbredt, har inden for de sidste ni måneder rapporteret tilfælde af mennesker smittet med zikavirus.

De fleste tilfælde er forekommet i Brasilien med anslået mellem 440.000 og 1,3 millioner tilfælde.

/ritzau/