WHO kalder ebola-udbrud i DR Congo for international sundhedskrise

Virusset ebola har nu spredt sig til millionbyen Goma i DR Congo.

Congolesiske sygeplejersker samler information om patienter og udsteder vacciner ved Himbi sundhedscenter i Goma, DR Congo. (Foto: Olivia Acland © Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) kalder nu udbruddet af ebola-virusset i DR Congo for en international sundhedskrise.

Det vil sige, at den nu har samme status som ebola-udbruddet, der ramte Vestafrika 2014 til 2015, hvor 11.000 mennesker mistede livet.

- Tiden er inde til, at verdenssamfundet vågner op og fordobler vores indsats. Det er nødvendigt, at vi arbejder sammen i solidaritet med DR Congo, så vi kan få en ende på dette udbrud og opbygget et bedre sundhedssystem, siger WHO's generalsekretær, Tedros Adhanom.

Årsagen, til de nu erklærer det for en international krise, er, at en præst blev smittet med virusset og har taget den med sig til millionbyen Goma.

Han havde været ud i nogle smitteramte landsbyer og forsøgt at hjælpe smittede, hvor han derved har rørt deres pande, skriver New York Times.

Goma ligger lige op til grænsen af Rwanda og har derudover en større international lufthavn.

Over 1.600 døde

Dette udbrud af ebola begyndte i Den Demokratiske Republik Congo i august sidste år. Siden da er over 2.500 mennesker blevet smittet og over 1.660 er døde af den livstruende infektionsvirus.

I området, hvor udbruddet først blev opdaget, foregår der lige nu en væbnet konflikt mellem flere militante grupperinger, der har gjort det meget svært for nødhjælpsorganisationer at komme frem med mandskab og medicin, fortæller FN's særlige udsendte, David Gressly.

WHO har været for langsomme

Efter udbruddet af ebola-virusset i Vestafrika i 2014-2015, hvor over 28.000 mennesker blev smittet, så mener flere eksperter i global sundhed, at WHO har været for fodslæbende i forhold til at deklarere det nuværende udbrud som en international sundhedskrise, skriver New York Times.

WHO har ved tre lejligheder afvist at kalde det en international sundhedskrise.

Når et udbrud bliver erklæret for international sundhedskrise er der større opmærksomhed på problemet, og det kan være med til at øge støtten til bekæmpelsen af sygdomsudbruddet.

Verdenssundhedsorganisationen har fra februar til juli modtaget 325 millioner kroner, men det er cirka halvdelen af, hvad der er behov for. Udsendte, der har besøgt området fortæller, at de mangler værktøj og forsyninger.

De mangler blandt andet de dragter, som lægerne skal have på for at undgå at blive smittet selv.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk