WHO: Kun en ny vaccine kan bremse virusspredning fuldt ud

Risikoen for en tilbagevenden af virusset vil vare ved, siger WHO's chef.

Coronakrisen vil først blive endelig stoppet, når der er udviklet en vaccine, siger WHO's generalsekretær (Arkivfoto). (Foto: © © Denis Balibouse / Reuters, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Rettelse: Tidligere fremgik det, at WHO's Tedros Adhanom Ghebreyesus udtalte, at coronavirus er ti gange mere dødelig end h1n1. Det har vi præciseret: WHO mener, at ti gange flere allerede er døde af coronavirus.

Der er behov for en sikker og virkningsfuld vaccine for helt at stoppe spredning af Covid-19, der er navnet på den sygdom, som det nye coronavirus kan forårsage.

Det siger generalsekretæren for Verdenssundhedsorganisationen (WHO), Tedros Adhanom Ghebreyesus, ifølge AFP.

- Vores globale forbundethed betyder, at risikoen for en tilbagevenden og genopblussen af Covid-19 vil vare ved, siger han mandag i en briefing om pandemien.

- I sidste ende er udvikling af en sikker og effektiv vaccine nødvendig for fuldt ud at standse smitteoverførsel, siger WHO's leder.

Langt flere dør end af svineinfluenza

Ifølge WHO slår det nye coronavirus langt flere ihjel end svineinfluenza, også kaldet H1N1, der i 2009 udløste en global pandemi.

- Vi ved, at Covid-19 spreder sig hurtigt. Og ti gange flere end influenzapandemien i 2009 er afgået ved døden, siger Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Virusudbruddet, der begyndte i slutningen af 2019 i Kina, har betydet, at normale samfundsaktiviteter i store dele af verden er lukket ned. Der er globalt registreret over 115.000 coronarelaterede dødsfald.

Forskningsafdelingerne hos flere medicinalfirmaer arbejder på at undersøge eksisterende lægemidler for at se, om de kan have en virkning, mens andre tester nye lægemidler, der allerede er i den kliniske undersøgelsesfase, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ifølge nyhedsbureauet kan der gå mindst et år, før en sikker og effektiv vaccine mod Covid-19 er udviklet.

/ritzau/