WHO: Omikron udgør 'meget høj' global risiko, og verden skal forberede sig

En stor stigning i smittetilfælde vil lægge pres på verdens sundhedsvæsner - ikke mindst i lande med lave vaccinationsrater, advarer Verdenssundhedsorganisationen.

Fra Australien til Danmark har man suspenderet fly, indført indrejseforbud og hotelkarantæner i et forsøg på at standse spredningen af Omikron-varianten. Her ses en rejsende i fuldt beskyttelsesudstyr i lufthavnen i Sydney, Australien. (Foto: STRINGER © Ritzau Scanpix)

Den nye Omikron-variant af coronavirusset kommer med stor sandsynlighed til at sprede sig over hele verden. Og den er derfor en "meget høj" global risiko de steder i verden, hvor en stor smittestigning i forvejen ville få alvorlige konsekvenser.

Sådan lyder det i dag fra Verdenssundhedsorganisationen, WHO, som råder sine 194 medlemslande til at sætte fut i vaccinationsprogrammerne – ikke mindst når det kommer til de særligt sårbare.

- En stigning i antallet af tilfælde, uafhængigt af hvor alvorlige de er, kan føre til overvældende krav til sundhedsvæsnet og til en øget dødelighed og sygelighed. Påvirkningen på den sårbare del af befolkningen vil være mærkbar, særligt i lande med en lav vaccinationsrate, lyder det ifølge Reuters.

Verdenssundhedsorganisationen slår samtidig fast, at der er meget, man endnu ikke ved om Omikron-varianten, og at der skal mere forskning til, før man får klarhed om, hvordan varianten for eksempel reagerer på vacciner og tidligere smitte.

- Covid-19-tilfælde og infektioner er forventet hos vaccinerede personer, men i små og forudsigelige proportioner, lyder det fra WHO.

Danmark har på lige fod med en hel række andre lande indført rejserestriktioner over for Sydafrika, hvor Omikron-varianten blev opdaget, og ni andre lande i det sydlige Afrika. I grafikken her kan du se hvilke:

Meget er endnu uvist

Den seneste variant blev kendt onsdag i sidste uge, efter den blev identificeret af forskere i Sydafrika. Fredag fik den så navnet Omikron af WHO, som i samme åndedrag kategoriserede varianten som værende ”af bekymring”.

Siden er den blevet registreret overalt på kloden - fra Australien over Canada til Danmark, Italien og Holland, hvor 13 ud af 61 coronasmittede ombord på et fly fra Sydafrika i weekenden testede positivt for den nye variant. Senest har også Skotland og Portugal meldt ud, at de har registreret henholdsvis seks og 13 tilfælde.

Vi må også forvente, at varianten er endnu mere udbredt end som så, vurderer Flemming Konradsen, som er professor i global sundhed ved Københavns Universitet.

- Den er fundet fra Australien til Europa og Nordamerika. Og vi har set toppen af isbjerget ved dem, der er registreret i blandt andet Holland, så vi må forvente, at den er meget vidt udbredt, siger han.

Han understreger ligesom WHO, at meget fortsat står hen i det uvisse om Omikron-varianten, som lader til at have trumfet den meget smitsomme Delta-variant i visse regioner i det sydlige Afrika.

- Vi har en formodning om, at den smitter nemmere end tidligere varianter. Vi ved ikke om den er mere sygdomsfremkaldende - der er kommet nogle meldinger fra Sydafrika om, at den er mindre sygdomsfremkaldende, men bottom line er, at vi simpelthen ikke ved det. I forhold til om vaccinerne beskytter mod den, ved vi det heller ikke, siger han og tilføjer, at der kan gå to til tre uger, før vi får svar på de mest presserende spørgsmål.

Restriktioner på rejser og rejsende

Der er stor forskel på, hvordan verdens lande reagerer på opdagelsen af den seneste variant af corona-virusset.

Flere steder i verden har man valgt at suspendere flyvninger til og fra det sydlige Afrika - et træk, som Sydafrika har kritiseret på det skarpeste.

I Japan har regeringen valgt at lukke landets grænser for udefrakommende fra i morgen tirsdag, mens andre lande afviser, at den nye variant i første omgang giver anledning til nye interne restriktioner.

Sådan lyder det blandt andet fra Storbritanniens vicesundhedsminister, Edward Agar, og Danmarks egen sundhedsminister, Magnus Heunicke, som søndag slog fast, at de seneste restriktioner kun gælder dem, der for nylig har besøgt det sydlige Afrika.

Dagens udmelding fra WHO kommer på den første dag af et ekstraordinært virtuelt møde i WHO's Verdenssundhedsforsamling, WHA, hvor embedsmænd fra medlemslandene er repræsenteret.

Her skal de frem til den 1. december diskutere, om der skal oprettes en særlig pandemi-komité og indføres særlige pandemi-traktater, som skal hjælpe verden med at være bedre forberedt i tilfælde af en ny pandemi i fremtiden.

FacebookTwitter