WHO: Radioaktivitet i mad seriøst problem i Japan

Problem med radioaktivitet i mad er værre end antaget, siger WHO. Imens øger regnvejr frygten i befolkningen.

(© Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) siger nu, at problemet med radioaktivitet i fødevarer i Japan er værre end først antaget.

Udmeldingen kommer efter, at problemerne oven på udslippet fra det hårdt ramte Fukushima-værk, indtil videre er blevet nedtonet.

- Det er helt sikkert en meget alvorlig situation, siger talsmand Peter Cordingly.

- Det er meget mere alvorligt, end nogen havde forestillet sig. I begyndelsen troede vi, at problemet kunne holdes indenfor et område på 20 til 30 kilometer fra værket, siger han.

Eksempler med forurenede grøntsager, mælk og vand har givet anledning til uro i befolkningen, selvom Japans myndigheder fortsat understreger, at de niveauer af radioaktivitet, som bliver målt, er uskadelige.

Salg af mælk og spinat fra Fukushima-området forbudt

Landets regering har dog forbudt salg af frisk mælk og spinat fra området omkring det hårdt ramte Fukushima-værk, hvor myndighederne fortsat kæmper for at afværge en atomkatastrofe.

Selvom WHO nu advarer mod omfanget af problemet, understreger de samtidig, at de endnu ikke har nogen håndfaste beviser for, at forurenet mad er kommet ud fra det ramte område.

- Men vi er næsten sikre på, at nogle af de forurenede fødevarer er sluppet ud, siger Peter Cordingly.

Regnvejr giver øget frygt

Samtidig med, at WHO melder om grund til stigende bekymring for radioaktivitet i fødevarerne, har et regnvejr mandag øget frygten i befolkningen for at blive radioaktivt bestrålet.

- Radioaktivitetsniveauet har det med at stige, når det regner, siger en talsmand fra Fukushima.

Regnvejret fået premierminister Naoto Kan til at aflyse en planlagt helikoptertur til den hårdt ramte nordøstkyst, men alligevel fortsætter myndighederne med at nedtone problemet.

Det højeste niveau af radioaktivitet er blevet målt søndag aften dansk tid i byen Iitate, hvor der blev målt 12,1 mikrosievert per time. Niveauet er stigende, men er stadig så lavt, at det kun udsætter menneskers helbred for begrænset risiko.

FacebookTwitter