WHO udnævner omstridte Robert Mugabe til goodwill-ambassadør

Flere organisationer kritiserer WHO og flere embedsmænd er chokerede og dybt bekymrede.

WHO udnævner den 93-årige afrikanske leder Robert Mugabe til goodwill-ambassadør. Det møder kritik fra flere organisationer. (Foto: Philimon Bulawayo © Scanpix)

Zimbabwes præsident, Robert Mugabe, har længe været underlagt sanktioner fra USA på grund af sin regerings krænkelser af menneskerettigheder.

Nu går den nye chef for Verdenssundhedsorganisationen (WHO) imidlertid i en anden retning og udnævner den 93-årige afrikanske leder til goodwill-ambassadør.

Etiopieren Tedros Ghebreyesus, der tidligere i år blev WHO's første afrikanske generalsekretær, oplyser således, at Mugabe har takket ja til en forespørgsel om at være goodwill-ambassadør.

Generaldirektøren roser Mugabes sundhedspolitik og siger, at han mener, den zimbabwiske præsident kan bruge rollen til at "påvirke sine ligemænd i regionen".

Adskillige organisationer, herunder World Heart Federation, Action Against Smoking og Cancer Research U.K., har efterfølgende udsendt en erklæring, hvori de kritiserer udnævnelsen.

I erklæringen står der blandt andet, at flere embedsmænd inden for sundhedsvæsenet er "chokeret" og "dybt bekymret" over Mugabes "lange historie med krænkelser af menneskerettigheder".

Organisationer: Mugabe skyld i flere kriser

Organisationerne oplyser samtidig, at de har udtrykt bekymring over for Tedros Ghebreyesus, men til ingen nytte.

I 2008 offentliggjorde den Boston-baserede ngo Physicians for Human Rights en rapport, der dokumenterer svigt i Zimbabwes sundhedssystem.

Organisationen konkluderer, at Mugabes politik har ført til en menneskeskabt krise.

- På grund af Robert Mugabes regering er det gået den forkerte vej i forhold til befolkningens adgang til mad, rent vand, basale sanitære forhold og sundhedsydelser.

- Mugabe-regimet har brugt ethvert middel til dets rådighed, herunder politisering af sundhedssektoren, til at bevare sin magtposition, står der i rapporten.

Samtidig konkluderer organisationen, at Mugabes politikker direkte har ført til lukning af hospitaler og klinikker i landet.

Robert Mugabe har styret Zimbabwe i mere end 30 år og beskyldes for at være autoritær og for omfattende brud på menneskerettigheder.

I 2003 indførte USA sanktioner mod Mugabe og flere personer i hans inderkreds. Det skete efter beskyldninger om valgfusk og brud på menneskerettighederne.

/ritzau/AP