WHO: Zika-virus er en global trussel

De mange smittetilfælde er en global nødsituation, siger generalsekretæren for FN-verdenssundhedsorganisationen.

Lande med zikavirus bliver sprøjtet med gift for at holde virussen nede. (Foto: Erika Santelices © Scanpix)

WHO erklærer zika-virus for en global trussel. Det skriver generalsekretæren for FN-verdenssundhedsorganisationen, Margaret Chan, på Twitter.

Meldingen kommer, efter WHO i dag har holdt krisemøde om situationen i Syd- og Mellemamerika.

At WHO kalder udbruddet for en nødsituation betyder, at bekæmpelsesarbejdet kommer til at foregå langt hurtigere og mere koordineret. Indsatsen kommer til at minde om den, man så sidste år i kampen mod ebola i Vestafrika.

Alene i Brasilien anslår man, at mellem 440.000 og 1,3 millioner er smittet med zika-virus.

Og i sidste uge advarede WHO om, at virussen spreder sig eksplosivt.

Zika-virus overføres med myggearten aedes. Den har været mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte.

Eksperter er enige om, at sammenhængen mellem smitte med zika-virus og hjernedefekt hos nyfødte er meget sandsynlig. Og særligt gravide i det ramte område skal beskyttes, siger Chan

Dette selvom sammenhængen endnu ikke er videnskabeligt bevist, siger hun.

Onsdag i sidste uge blev den første dansker med zika konstateret herhjemme, efter en ung mand havde rejst rundt i Nord- og Sydamerika.

Men danskerne kan forholde sig roligt. Ifølge Statens Seruminstitut kan zika-virussen ikke kan sprede sig til Danmark, da myggen med zika ikke findes herhjemme.

Sagen kort

  • Zika-virus kan ikke smitte fra menneske til menneske.

  • WHO anbefaler gravide at udskyde rejser til de ramte områder som Brasilien.

  • Zika-virus, der overføres med myggearten aedes, mistænkes for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt microcephali, og andre skader på centralnervesystemet hos nyfødte. Sammenhængen er ikke endeligt bevist.

  • Der findes endnu ingen vaccine eller kur mod zika-virus.

  • Det frygtede virus blev først konstateret hos aber i Zika-junglen i Uganda i 1947. Det første kendte tilfælde af smitte hos et menneske blev konstateret ti år senere.

/DR Nyheder

Facebook
Twitter