Tema Zikavirus

WHO: Zikavirus vil sprede sig til næsten hele Amerika

Kun Canada og Chile vil slippe for den farlige zikavirus, Resten af landene vil få smitten, forudser WHO.

En lille myg, men hvis den er bærer af den farlige zika-virus kan den forårsage alvorlige sygdomme, blandt andet hjerneskader på fostre. (Foto: PATRICE COPPEE © Scanpix)

Verdenssundhedsorganisationen, WHO, forventer, at den farlige zikavirus vil spredes over hele Syd- og Nordamerika bortset fra Canada og Chile, skriver nyhedsbureauet Reuters.

En myggebåren virus, som kan føre til hjerneskader på nyfødte i Brasilien, men for langt hovedparten af de smittede, giver den kun influenzalignende symptomer.

Hvis bæreren er gravid, kan virus føre til misdannelser af babyer, der fødes med for små hoveder, og det kan give mere eller mindre alvorlige hjerneskader.

Zikavirus

Zikavirus overføres med myggearten aedes og giver hos de fleste ingen eller milde symptomer. Men den er farlig for gravide. Virussen er nemlig mistænkt for at kunne give underudviklet kranie og hoved, såkaldt mikrocefali, hos nyfødte. Op mod 27 lande er berørt af smitten, og WHO har nu erklæret Zikavirus for en global trussel.

Gå til tema

Der er mistanke om, at zikavirus kan spredes ved seksuel kontakt, men det er ifølge WHO ikke bekræftet.

De brasilianske myndigheder har lanceret en plan for at bekæmpe den farlige virus inden De Olympiske Lege til august.

Legene skal finde sted i storbyen Rio de Janeiro, hvor man i øjeblikket frygter, at zikavirus vil sprede sig.

Brasilien vil begynde at fjerne myggenes ynglesteder, og myndighederne håber, at køligere og tørre klima i august vil betyde færre myg og mindre risiko.

Statens Serum Institut (SSI) har for nylig opfordret danske kvinder, der er gravide eller ønsker at blive det, at overveje en ekstra gang, om deres tur til regionen er nødvendig.

/Ritzau/

Den farlige zika-virus kan den forårsage alvorlige sygdomme - blandt andet hjerneskader på fostre.

Opslået af DR Nyheder på 25. januar 2016