WikiLeaks-afsløringer belaster chef for krigsdomstol

Dansk dommer ved krigsforbryderdomstol i Haag retter hård kritik mod sin chef. Lækkede dokumenter styrker anklagen.

Dokumenter på WikiLeaks hjemmeside viser, at Krigsforbryderdomstolen i Haags chefanklager, Theodor Meron, havde et meget fortroligt forhold til USA (Arkivfoto).

Diplomatiske indberetninger fra USAs ambassade i Haag bestyrker den dansk topdommer Frederik Harhoffs anklage mod retsformand ved krigsforbryderdomstolen for det tidligere Jugoslavien (ICTY), Theodor Meron. Det skriver Information.

I et brev, som BT er i besiddelse af, beskylder Frederik Harhoff retsformanden for at have løbet USAs ærinde og frikendt flere krigsforbrydere.

Nu viser dokumenter fra 2003, der er tilgængelige på WikiLeaks hjemmeside, at Meron havde et nært og fortroligt forhold til den amerikanske regering i sin første periode som retsformand.

Ville have chefanklager fyret

Ifølge et notat forsøgte retsformanden at få USA til at få afskediget chefanklager Carla Del Ponte, som Meron beskyldte for at trække retssager i langdrag og dermed sabotere USAs og Ruslands ønske om at afvikle tribunalet, som blev etableret i 1993.

- Meron opfordrede den amerikanske regering til at modsætte sig fornyelsen (af Del Pontes mandat, red.) og tog forbehold mod en forlængelse på et år af hendes mandat, hedder det i rapporten sendt fra ambassaden til USAs udenrigsministerium.

I et andet notat står der, at Meron er den amerikanske regerings absolut vigtigste aktiv ved tribunalet, skriver Information.

Strider mod retspraksis

I det private brev hævder Harhoff, at den nylige frifindelse af to kroater og tre serbere strider mod en retspraksis, hvorefter øverstbefalende er blevet stillet til ansvar for underordnedes krigsforbrydelser i Eksjugoslavien.

Men ifølge Harhoff og flere anonyme kritikere har USA presset på for en hurtigere sagsbehandling, blandt andet af ressourcehensyn og for at få afsluttet den nu 20 år lange retsproces.

Merons forsvarere medgiver, at dokumenterne fra Wikileaks belaster retsformanden.

- Jo, de er kompromitterende, men de beskriver ham ikke som USAs marionet, siger Kevin Jon Heller, lektor ved Melbourne Law School.

/ritzau/