WikiLeaks: USA overvågede tre franske præsidenter

Chirac, Sarkozy og Hollande er alle blevet spioneret af den omstridte efterretningstjeneste NSA.

NSA har ifølge dokumenter fra wikileaks overvåget tre franske præsidenter. (© Scanpix)

Chirac, Sarkozy og Hollande er alle blevet udspioneret af USAs omstridte efterretningstjeneste NSA.

Den amerikanske efterretningstjeneste NSA overvågede de franske præsidenter Jacques Chirac, Nicolas Sarkozy og François Hollande i perioden mellem 2006 til maj 2012.

Det skriver en række internationale medier, herunder den franske avis Liberation, med henvisning til dokumenter fra WikiLeaks.

Tophemmelige

I en pressemeddelelse omtaler WikiLeaks dokumenterne som stemplet med mærkatet tophemmelige. De indeholder blandt andet fem rapporter fra NSA, der er baseret på opsnappet kommunikation.

Ifølge Reuters gik amerikanerne målrettet efter at aflytte kommunikation til og fra de franske præsidenter samt en række ministre og Frankrigs ambassadør i USA.

Dokumenterne indeholder således referater at samtaler mellem franske embedsmænd om finanskrisen, den græske gældskrise og forholdet mellem præsident Hollandes administration og Tysklands regering under forbundskansler Angela Merkel.

Omfattende spionage

Ligeledes er der lister med telefonnumre på en række medarbejdere på det franske præsidentpalads - heriblandt også præsidentens mobilnummer, skriver WikiLeaks.

I 2013 afslørede den amerikanske efterretningsmand Edward Snowden NSAs omfattende overvågningsprogram. Afsløringerne har vakt stor opsigt, da NSA blandt andre har spioneret i EU samt flere vesteuropæiske lande.

Blandt andet har Edward Snowden afsløret, at NSA aflyttede Angela Merkels mobiltelefon, hvilket udløste en diplomatisk krise mellem de ellers så nære allierede USA og Tyskland.

Dog er der i de nye afsløringer ifølge WikiLeaks tale om en endnu større sag.

Op ad rangstien

- Mens de tyske afsløringer fokuserede på det faktum, at højtstående embedsmænd er blevet aflyttet af en amerikansk efterretningstjeneste, giver disse nye afsløringer endnu mere indsigt i USAs spionmetoder mod sine allierede, skriver WikiLeaks ifølge Reuters.

Yderligere beskriver WikiLeaks, at der i denne sag er faktiske efterretninger baseret på opsnappet kommunikation, hvilket viser, hvordan USA har lyttet med i franske lederes telefonsamtaler for at få viden om politiske, økonomiske og diplomatiske efterretninger.

/Ritzau/