William var få meter fra terrorangreb: En mand blev stukket ned fem meter fra mig

17-årige William Zinkernagel fra København er i London på studietur. Lørdag aften var de på London Bridge, hvor tre mænd slog tilfældige ihjel.

Studieturen slutter først på fredag, og det er William Zinkernagel glad for. Han føler sig nemlig tryg blandt sine skolekammerater. - Vi kan snakke med hinanden om det, der er sket, og vi forstår hinanden, siger han. (Foto: PRIVAT)

- Jeg har det fint nok, når jeg ikke kan høre alt for mange politisirener. Men jeg kan ikke rigtigt få ud af hovedet, at jeg har set et menneske blive slået ihjel lige foran mig.

Det siger William Zinkernagel på 17 år. Han bor i København, men i disse dage er han på studietur i London sammen med resten af sit samfundfagshold fra 11. klasse på Rudolf Steiner Skolen.

Da tre gerningsmænd pludselig kørte en varevogn op på fortovet og ind fodgængerne på London Bridge kort efter klokken 22 lørdag aften, hvorefter de begyndte at angribe tilfældige med knive, stod William Zinkernagel og hans venner kun få meter fra angrebet.

William, han har en kniv!

- Vi havde været ude at spise, og så ville vi lige drikke en øl nede ved Themsen, inden vi tog hjem på hotellet. Så vi går ned mod London Bridge for at finde en kiosk, fortæller han.

Pludselig vender hans gode ven, som går foran ham, sig om og råber: William, han har en kniv!

Cirka 20 meter, vurderer William Zinkernagel, fra drengene er de tre gerningsmænd sprunget ud af deres bil og er begyndt at angribe tilfældige mennesker på broen med knive.

Syv mennesker blev dræbt i lørdagens angreb, og 48 er såret - 21 af dem er såret alvorligt. (Foto: Andy rain © Scanpix)

- Alle begynder at løbe, og der er total forvirring. Jeg kan se to politimænd kæmpe mod en af gerningsmændene. Det så ud som om, de prøvede at få ham ned at ligge. Jeg kan også se et andet menneske ligge på jorden. En mand løber ned ad gaden, og han bliver stukket ned cirka fem meter fra mig, fortæller William Zinkernagel.

Hører skud

Politibiler og ambulancer kommer blæsende; der er så mange, at drengene opgiver at tælle dem.

- Kort efter hører jeg seks-syv skud, og så går det op for mig, at det nok ikke er et almindeligt slagsmål, der er i gang. Folk styrter rundt og løber ned i The Tube, husker William.

Hvor lang tid, der er gået, ved han ikke, men det lyder som om skuddene kommer kort derfra.

Gerningsmændene tog efter angrebet på London Bridge videre til Borough Market ganske kort fra broen, hvor de fortsatte med at stikke tilfældige mennesker ned. Her blev de skudt og dræbt af politiet. Og drengene når ikke toget, inden 'The Tube', som metroen hedder i London, bliver lukket som følge af terrorangrebet.

- Vi bliver gennet op, og politifolk råber, at vi skal skynde os væk. De råber "terror", fortæller William Zinkernagel.

Så vennerne løber sammen langs Themsen for at komme væk.

Psykolog er på vej

- Vi havde det forfærdeligt. Vi kunne se helikoptere med lys under og politibåde, der ledte under London Bridge. Der var politi over det hele, og hele tiden var jeg urolig for, at dem, de ledte efter, ville være der, hvor vi var.

- Vi vadede rundt i timer. Vi kunne ikke få fat i en taxa, og tuben var lukket. Ingen ville tage os op.

Endelig nåede drengene tilbage til deres hotel, hvor lærer og klassekammerater stod parate og krammede dem. Han snakkede i telefon med sin far hjemme i København, og mandag kommer en psykolog til London for at debriefe børnene. Studieturen varer indtil på fredag, og det er William Zinkernagel glad for.

- Vi føler os trygge sammen i gruppen. Vi kan snakke med hinanden om det, der er sket, og vi forstår hinanden, siger han.