Xi advarer Taiwan: Adskillelse er dømt til at fejle

Ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra Kina vil fejle, siger Xi i sin afsluttende tale på Folkekongressen.

Xi Jinping understreger, at ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra den kinesiske nation er "dømt til at fejle". (Foto: REUTERS/Maxim Shemetov Scanpix © DAMIR SAGOLJ)

Kinas præsident, Xi Jinping, fastslår i sin afsluttende tale på Folkekongressen i Beijing, at ethvert forsøg på at adskille Taiwan fra den kinesiske nation er "dømt til at fejle".

Selvstyret Taiwan vil stå over for en "historisk straf" i ethvert forsøg på separatisme, siger Xi Jinping.

Taiwan, der er et selvstyrende demokrati, og dermed de facto uafhængig, er et af Kinas mest følsomme spørgsmål og et potentielt farligt militært brændpunkt, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Kinas fjendtlighed over for Taiwan er vokset siden valget af Tsai Ing-wen som præsident i 2016. Hun tilhører det uafhængige oppositionsparti Democratic Progressive Party (DPP).

Kina mistænker, at Tsai vil presse på for at opnå formel uafhængighed, men hun siger, at hun ønsker at opretholde status quo og er forpligtet til at sikre fred.

Desuden er Kina rasende, fordi USA's præsident, Donald Trump, i sidste uge underskrev en lov, der opfordrer USA til at sende højtstående embedsmænd til Taiwan for at mødes med taiwanske kolleger og omvendt.

Xi blev lørdag enstemmig valgt til præsident for en ny femårig periode. Ikke en eneste på Folkekongressen stemte blankt eller imod præsidenten. Han modtog således samtlige 2970 stemmer.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk