Xi Jinping vil ikke gøres til grin: Kina forbyder Peter Plys

Ny Disney-film om den populære bjørn er blevet bandlyst af myndighederne i Kina

Det her billede kan den kinesiske ledelse ikke lide. (© https://twitter.com/BVB)

Ifølge BBC har de kinesiske filmmyndigheder besluttet at forbyde den nye amerikanske film Christopher Robin, der har tøjbamsen Peter Plys som omdrejningspunkt.

Selvom det ikke er bekræftet fra officielt hold, spekuleres der nu i, at årsagen er, at de kinesiske myndigheder forsøger at undgå, at der bliver gjort grin med landets leder, Xi Jinping.

Sammenhængen mellem den kinesiske leder og den honningbegejstrede bjørn fra 100 meter-skoven kan synes svær at forstå.

Men den skal findes i et billede fra et kinesisk-amerikansk topmøde i 2013, hvor Xi Jinping går sammen med daværende præsident Barack Obama. Det blev sat sammen med et billede af Peter Plys og Tigerdyret, der går sammen, og det gik viralt på nettet - tilsyneladende til den kinesiske ledelses store fortrydelse.

Året efter mødtes Xi Jinping med den japanske premierminister Shinto Abe, og denne gang var det et billede af de to ledere, der blev sammenlignet med Peter Plys og Æseldyret, der blev et hit på nettet.

Peter Plys-figuren bliver nu anset for en måde, hvorpå man kan give udtryk for sin utilfredshed med den kinesiske ledelse.

Således blev det ifølge BBC sidste år forbudt at lægge billeder op af Peter Plys på de sociale medier i Kina - som eksempelvis Sina Weibo, det kinesiske svar på Facebook.

Det handler om respekt

Set fra et vestligt perspektiv kan det være svært at forstå, hvad den kinesiske ledelse har imod, at Xi Jinping bliver fremstillet som Peter Plys.

Men det handler om respekt, forklarer Kina-eksperten Christina Boutrup, tidligere korrespondent for Berlingske i 'Riget i Midten'.

- Xi Jinping kan ikke acceptere at blive gjort til grin, at tabe ansigt. Han vil i stedet have, at man viser ham respekt.

Til trods for drillerierne med plysbjørnen er den kinesiske leder utroligt populær i hjemlandet, hvor han bliver kaldt 'Onkel Xi', fortæller Christina Boutrup.

Også internationalt har Kina fået en mere dominerende rolle i takt med, at USA ikke længere kan regnes som en stabil samarbejdspartner.

- Kinas anseelse er steget proportionalt med, at USA's er faldet, og man er begyndt at lytte mere til, hvad kineserne mener. Masser af vestlige politikere klapper i hænderne, når kineserne siger det, de vil høre, om eksempelvis miljøet, siger Christina Boutrup.

- Så glemmer man det autoritære system, der er blevet stadig mindre demokratisk under Xi Jinping. Man har strammet grebet om medierne, og man arbejder på en total overvågning af kineserne. Eksempelvis er man ved at udvikle et system, hvor man giver alle borgere point for deres opførsel, både online og i det virkelige liv, siger hun.

Et mere åbent samfund

Christina Boutrup påpeger, at ganske vist er Kina i dag et mere åbent samfund, end det var for 20 år siden.

Men siden 2013, hvor Xi Jinping overtog magten, har man gennemført nye stramninger, som altså nu også rammer Disneys Peter Plys-film.

Ifølge Christina Boutrup kan en del af årsagen også være, at kineserne bare forsøger at beskytte det hjemlige biografmarked, hvor man har en kvote, som i øjeblikket er sat til maksimalt 34 udenlandske film om året.

- Det kinesiske biografmarked er blevet verdens største, men her har Donald Trump en pointe: kineserne er enormt protektionistiske i forsøget på at skærme deres egen industri - også filmindustrien, siger hun.

'Christopher Robin' havde premiere i USA i sidste uge. Filmen, som har Ewan McGregor i titelrollen, rammer lærredet i de danske biografer i efterårsferien.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter