Yale censurer bog om Muhammed-krise

Dansk-født professor må ikke få Jyllands-Postens tegninger af Muhammed med i ny bog om krisen.

Det vækker opsigt i USA, at universitetet Yales forlag har nedlagt forbud mod at gengive Jyllands-Postens karikaturtegninger af profeten Muhammed i en ny bog om krisen.

Det er den dansk-fødte professor Jytte Klausen fra universitetet Brandeis, der har skrevet bogen "The Cartoons that Shook the World", som udgives af Yale University Press.

Tegningerne gav forlaget kolde fødder, og man henvendte sig til en lang række diplomater og eksperter i islam og terror, og deres besked var klar: Lad være med at bruge tegningerne.

Men forlaget gik længere endnu. En række historiske tegninger af Muhammed blev fjernet ved samme lejlighed. Det var et billede fra osmannisk tid, en børnebogstegning og et maleri af Gustave Doré, der viser Muhammed blive pint i helvede, som det sker i Dantes roman "Inferno".

'Rent ud idiotisk'

Jytte Klausen var indforstået med, at Jyllands-Postens tegninger gled ud, men hun stiller sig uforstående over for, at de andre billeder også røg ud, skriver avisen New York Times.

Yale Press forsvarer sig med, at billederne kan findes på internettet for dem, der er interesseret.

Forfatteren og religionsforskeren Reza Aslan kalder bogen en meget komplet gengivelse af krisen, "men ikke at inkludere tegningerne er for mig at se rent ud idiotisk". Han siger, at et akademisk værk som Jytte Klausens ikke vil anspore til ny uro, selv hvis tegningerne er med.

Krisen i 2006 medførte ambassadeafbrændinger og op mod 200 døde i den muslimske verden. Amerikanske medier undlod dengang at trykke Jyllands-Postens tegninger.

Jytte Klausens bog udkommer til november.